Datum zadnje izmjene: 13. 04. 2024.


Etonogestrel implantat i levonorgestrel intrauterini uložak (LNG-IUD) nisu pokazali povećanje stope neuspjeha kada se koriste dulje od preporučenog vremena, navodi se u studiji objavljeno u ožujskom broju Obstetrics & Gynecology. Do trudnoća nije došlo kod 237 korisnica implantata jednu i dvije godine nakon preporučenog 3-godišnjeg korištenja. Stotinu dvadeset i tri žene su koristile etonogestrel implantat 4 godine, što je za 1 godinu dana duže nego što je preporučeno, a 34 je koristilo implantat 5 godina, sa stopom neuspjeha od 0 na 100 žena godine.

Kod 263 korisnica levonorgestrela uloška od 52 mg, 108 žena je koristilo LNG-IUD najmanje 1 godinu dulje nego što je preporučeno. Bila je potvrđena jedna trudnoću u ovoj skupini, sa stopom neuspjeha od 0,51 na 100 žena godine. Stopa neuspjeha u ovom produljenom razdoblju je identična stopi neuspjeha kod uloška i implantata za vrijeme preporučenog razdoblja uporabe, izjavila je autorica studije dr. Colleen P. McNicholas, specijalist za ginekologiju i porodništvo Sveučilišta Washington u St. Louisu, Missouri. "Podaci uistinu podržavaju četvrtu godinu korištenja implantata i šestu godinu za uložak," rekla je.

Došlo je do jedne trudnoće tijekom studije nekoliko tjedana nakon 5 godina korištenja i čini se da razlog djelomična ekspulzija LNG-IUD. "Ako konačni podaci i dalje budu izgledali ovako ohrabrujuće, ovo je velika vijest za pacijentice," napisala je dr Sarah Pickle, docentica na Odsjeku za obiteljsku medicinu i na Rutgers-Robert Wood Johnson Medical School, New Brunswick, New Jersey, direktor Rutgers Reproductive Health Education u Family Medicine Program. Nije bila povezana s ovim istraživanjem. "Potencijalne prednosti pacijentici su uštede, izbjegavanje drugog postupka umetanja i produljenja bilo nekontraceptivnih prednosti (npr, smanjenje jakih menstrualnih krvarenja povezanih s LNG-IUD). I naravno, tu je korist od kontinuiranog, neprekinutog sprečavanja trudnoće. Svaka pacijentica bi trebala razgovarati s vlastitom liječnikom o tome je li ova opcija prikladna za nju. "

Dr. Pickle je rekla da istraživanje odgovara na neka od pitanja koja su prethodila istraživanju. "Već su manje studije izvijestile o nultoj stopi trudnoće povezane s uporabom LNG-IUD (52 mg levonorgestrela) nakon 5 godina i do 7 godina nakon umetanja. Međutim, generalizacija ovih istraživanja je bila ograničena činjenicom da su provedena u ne-američkim državama , nisu bile uključene nerotkinje,i uključeno je vrlo malo mladih žena. Ova studija je dobro provedena, prospektivna opservacijska studija koja se ispunila praznine do sada u literaturi." Trenutna studija je nadalje pokazala da se razina etonogestrela kod žena koje su koristile reverzibilnu kontracepciju dugog djelovanja nije razlikovala u odnosu na indeks tjelesne mase u 3 godine ili 4 godine. U istraživanju su sudjelovale žene s različitim indeksima mase, 29% (n = 27) ispitanica koje su bile u normalnom rasponu tjelesne mase indeks, 25% (n = 23) s prekomjernom tjelesnom težinom, a 46% (n = 42) je bilo pretilo ili izrazito pretilo.


Obstet Gynecol. 2015;599-604.

Poliklinika Harni
  Novosti - Sve