Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Infekcija bakterijom Helicobacter pylori u trudnoći može biti povezana s povišenim rizikom javljanja leukemije u djetinjstvu kod budućih potomaka, objavljeno je u znanstvenom časopisu American Journal of Epidemiology.

"Istraživanja moguće infektivne etiologije dječje leukemije konačno su se pokrenula prema ispitivanju specifičnih mikroorganizama", navode znanstvenici iz Državnog instituta za javno zdravstvo u Oulu, Finska.

Finski znanstvenici pratili su skupinu od 550.000 majki i novorođenčadi kod kojih su ispitivali ulogu tri bakterijske infekcije: Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia trachomatis i Helicobacter pylori - u nastanku dječije leukemije. Ispitanici su živjeli u Finskoj ili na Islandu.

Nalazi ukazuju da niti mikoplazma pneumonije niti klamidija nisu bili povezani s povećanim rizikom pojave leukemije u djeteta.

Suprotno tomu, navode autori, u skupini s Islanda, pozitivan nalaz IgG protutijela na H. pylori u majčinoj krvi bio je povezan s 2.8 puta većim ukupnim rizikom pojave leukemije u potomaka. Ovaj rizik je bio još i veći (3.7 puta) kada je analiza bila ograničena samo na slučajeve dijagnosticirane na Islandu prije životne dobi djeteta od 6 godina, ukazuju rezultati.

U skupini iz Finske, međutim, nalaz IgG protutijela na H. pylori nije bio povezan s povišenim rizikom pojave leukemije, navode istraživači.

"Po prvi puta", autori zaključuju, "dokumentirali smo mogućnost povezanosti majčine infekcije s Helicobacter pylori i povišenog rizika pojave leukemije u potomaka. Svakako su neophodna daljnja neovisna istraživanja koja će ovo potvrditi".

"Nakon aktualizacije našeg registra, identificirali smo i povezali više od 1100 slučajeva dječje leukemije i njihovih majki", navode Finci. "Originalna (objavljena) promatranja obuhvaćala su mali uzorak i zahtijevaju potvrdu na većem broju slučajeva".

 

Am J Epidemiol 2005;162:662-667.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve