Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Infekcija sa streptokokom grupe A u trudnoći i nakon poroda, premda je relativno rijetka, predstavlja "ozbiljnu prijetnju" za majčinsko zdravlje i iziskuje učinkovite preventivne strategije, napisali su izraelski znanstvenici u novom izvješću.

Dr. Shiri Shinear iz rodilišta u Tel Avivu i kolege pregledali su bakterijske kulture sa streptokokom grupe A od žena liječenih u sveučilišnoj bolnici tijekom 7,5 godina, koje su imale peripartalnu groznicu ili trbušnu napetost.

Identificirali su 37 rodilja s pozitivnim kulturama. Ukupna incidencija postporođajne infekcije sa streptokokom grupe A iznosila je 1 po 2,837 poroda. Trideset tri od 37 infekcija (89%) nastupile su nakon poroda.

"Simptomi infekcije streptokokom grupe A su bili puerperalna sepsa s visokom temperaturom i trbušna napetost, koji su se javili uglavnom u roku od 48 sati nakon poroda", izvijestili su autori u internetskom izdanju časopisa "Obstetrics and Gynecology" za siječanj 2016. godine.

Sindrom streptokoknog toksičnog šoka nastao je kod gotovo jedne petine pacijentica s pozitivnim nalazom streptokoka grupe A u kulturi (n = 7) s "često teškim posljedicama", uključujući multiorgansko zatajenje, mehaničku ventilaciju i histerektomiju. Sve žene sa sindromom streptokoknog toksičnog šoka imala su izoliran streptokok iz genitalnog trakta, najčešće nakon vaginalnog poroda.

Dr. Shinear i kolege nisu bili u stanju identificirati bilo koji jedinstveni faktora rizika za infekciju i kažu da je "visok stupanj sumnje na streptokokni sindrom toksičnog šoka uvijek opravdan, jer niti jedan faktor rizika, specifični klinički znak ili laboratorijski pokazatelji ne ukazuju na ovu ozbiljnu komplikaciju. "

Njihovo epidemiološka istraživanja pokazalo je da se u 23% slučaja radilo o bolničkoj infekcije i u 77% infekciji koja je stečena u životnom okruženju. Relativno visoka stopa infekcije stečene u životnom okruženju ukazuje na "potrebu ponovne procjene strategije probira", kažu istraživači. Trenutno nema preporuka za univerzalni probir za streptokoknu infekciju grupe A.

"Naše otkriće da će se sindrom streptokoknog toksičnog šoka vjerojatije razviti u slučajevima infekcije stečene u životnom okruženju podržava potrebu pažljivog razmatranja programa probira temeljnog rizika kako tijekom trudnoće tako i neposredno nakon poroda," zaključili su istraživači.

 

 

SOURCE: http://bit.ly/1Q5AViu
Obstet Gynecol 2016.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve