Datum zadnje izmjene: 25. 01. 2020.

Inhibitor aromataze anastrozol smanjuje volumen mioma uterusa za približno 10% u premenopauzalnih žena, a ovo smanjenje kreće se i do 32%, objavili su brazilski znanstvenici.

Tijekom razdoblja od 12 tjedana anastrozol u dozi od 1 mg/dan ordiniran je kod 20 žena starosne dobi preko 35 godina sa simptomatskim miomima uterusa. Krajem razdoblja promatranja, smanjenje volumena mioma u prosjeku je iznosilo 9,32%. Kod dvije ispitanice, smanjenje volumena mioma bilo je preko 30%.

Smanjenje volumena mioma bilo je praćeno smanjenom učestalošću simptoma kao što su obilnost menstruacijskog krvarenja, trajanje menstruacijskog krvarenja i dismenoreja, a promjene u razini estradiola, FSH, androstendiona i testosterona u serumu nisu uočene, objavili su istraživači sa Sveučilišta u Sao Paulo-u u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility.

"Doza koju smo ordinirali jednaka je dozi koja se preporučuje za inhibiciju aromataze u liječenju raka dojke u postmenopauzi", navode znanstvenici. "Možda je moguće postizanje boljeg učinka primjenom većih doza inhibitora aromataze u reprodukcijskom razdoblju kod žena s miomom."

Autori su citirali ranija istraživanja koja su pokazala sigurnost primjene inhibitora aromataze i u dozi koja je deset puta veća u odnosu na dozu primijenjenu u ovom istraživanju.

"Nužna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdio učinak inhibitora aromataze u liječenju uterinih mioma, osobito kada je u pitanju volumen uterusa," zaključak je autora.
 

Fertil Steril 2009;91:240-243.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve