Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


"Nemogućnost voljnog kontroliranja mokraće kod mladih žena koje nisu nikada bile trudne, češća je nego što smo mislili", rekao je za Medscape Medical News prof. dr. Andrew Kaunitz, profesor i dopredsjednik Odjela za ginekologiju i porodništvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Jacksonvilleu.

Iako je inkontinencija urina česta i dobro proučena kod žena srednje životne dobi, malo se pažnje pridavalo učestalosti ovog stanja kod mladih žena. Znanstvenici iz Australije napravili su istraživanje temeljeno na upitniku na kojeg je odgovorilo više od 1000 mladih žena, uglavnom studentica, prosječne dobi 22.5 godine, koje nikada nisu bile trudne.

Istraživači su ispitivali učestalost inkontinencije, ali također i procjenjivali psihološki status ispitanica. Inkontinencija bilo kojeg tipa nađena je kod 13% ispitanica. Prethodna seksualna aktivnost bila je povezana s većom vjerojatnošću inkontinencije. Nasuprot tome, korištenje oralne kontracepcije bilo je povezano s manjom vjerojatnošću inkontinencije.

Od žena koje su bile spolno aktivne i nisu koristile oralnu kontracepciju, 22% je prijavilo urinarnu inkontinenciju. Žene s inkontinencijom izvijestile su o svom slabijem psihičkom stanju. Polovina žena s inkontinencijom izjavila je da je smanjila unos tekućine i brinula o pojačanom mirisu, a više od jedne trećine izvijestilo je da koristi dnevne uloške radi zaštite. Istraživači su pretpostavili da veća učestalost urinarne inkontinencije kod mladih, spolno aktivnih nuligravida, može biti odraz mehaničkih utjecaja ili promjena u urogenitalnoj mikroflori.

Otkriće istraživanja iz Australije pokazuje da je urinarna inkontinencija u mladih žena koje nisu nikada bile trudne puno češća nego što se mislilo i da te smetnje utječu na dobro emotivno stanje. Mlade žene trebalo bi redovito pitati o problemima mokrenja.

 

Ann Intern Med. 2012; 157:87-93.

  Novosti - Sve