Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Ciljane intervencije mogu poboljšati stopu cijepljenja protiv humanog papiloma virusa među adolescentima u siromašnijim područjima, ali rezultat se može razlikovati ovisno o nacionalnosti, izvijestili su istraživači.

"Velika je medijska pokrivenost o HPV cjepivu," izjavila je dr. Jasmin A. Tiro, sa Sveučilišta Texas Southwestern Medical Center, Dallas, za Reuters Health putem e-maila. "Zdravstveni nastavnici i liječnici moraju prilagoditi svoje poruke da bi informacijski zadovoljili potrebe različitih roditelja."

Podsjeća da se povećava stopa imunizacije u nekim populacijama, ali manje je poznata učinkovitosti za poboljšanje cijepljenja adolescenata u siromašnijim regijama.

Dr. Tiro i kolege su istraživali da li je višekomponentna intervencija poboljšala stopu HPV cijepljenja i je li se učinak razlikovao po rasi / etnicitetu.

Intervencija je uključila obrazovnu brošuru poslanu poštom na roditelje adolescenata, telefonsko praćenje nakon početnog odbijanja uzimanja tri doze i telefonski kontakt roditelja kada su njihovi adolescenti trebati primili 2. ili 3. dozu.

Iako je poslana brošura imao ukupni učinak sa pokrivenosti 1 dozom, latino pojedinci koji su dobili HPV-specifične materijale su imali 43% veću vjerojatnost da dobiju prvu dozu od latinoameričkih pojedinaca koji su dobili opće materijale. Nasuprot tome, brošure su imale negativan utjecaj na afroameričke pojedince koji su imali 36% manju vjerojatnost da će primiti prvu dozu kada su dobili HPV-specifične materijale.

Telefonski pozivi za poticanje pacijenata koji su odbili vakcinaciju nisu imali utjecaj na stopu jedne HPV doze, a rezultati se nisu razlikovali po rasi / etnicitetu, napisano je online 19. listopada u „Pediatrics“.

Podsjetnici o tome kad treba primiti drugu ili treću dozu su poboljšali vjerojatnost primanja sve tri doze od 15,6% na 28,7%.

Oko 58% roditelja je odlučilo cijepiti svoje kćeri bez obzira na podršku.

"Roditelji koji se odluče da će im se dijete cijepiti s HPV cjepivom su mješovita skupina", rekla je dr Tiro. "Neki su posebno zabrinuti za HPV cjepivo - ne misle da je njihovo dijete ugroženo s HPV infekcijom i rakom vrata maternice te su zabrinuti zbog nepoznatih nuspojava, ili žele dati cjepivo kad im dijete bude starije. Neki su neodlučni o svim cjepivima ".

"Postoje učinkovite strategije koje liječnici i klinike mogu koristiti kako bi pomogli roditeljima pomoći u odluci o HPV cjepivu", zaključila je dr Tiro. "Slanje informacija roditeljima prije njihova posjeta im može pomoći da doznaju sve o HPV cjepivu, pripreme se za raspravu sa svojim lječnicima i započnu s cijepljenjem. Telefonski pozivi roditeljima koji su zakasnili za drugu i treću dozu osiguravaju da adolescenti dobiju sve tri preporučene doze. "

 

IZVOR: http://bit.ly/1GONlDp
Pediatrics 2015.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve