Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.

Intracervikalna anestezija ne smanjuje bol povezanu s umetanjem intrauterinog uloška s levonorgestrelom ("hormonska spirala"), u žena bez prethodnog vaginalnog poroda, izvijestili su brazilski istraživači.

Strah od boli od strane žena i poteškoće kod umetanja spirale, posebice u žena koje nisu rodile kao i onih bez prethodnog vaginalnog poroda, obično ograničavaju korištenje intrauterinih kontraceptiva.

Do sada, nije dokazana učinkovitost niti jedne profilaktičke farmakološke intervencije u ublažavanju boli tijekom ili nakon umetanja intrauterinih kontraceptiva.

U randomiziranom pokusu, Dr. Carol Prodaja Vieira s Medicinskog fakulteta "Ribeirao Preto" Sveučilišta u Sao Paulu, Brazil, s kolegama, uspoređivali su učinak intracervikalne anestezije a primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova (koje se nisu pokazali boljim od placeba ) na bol, određivanjem zbroja na skali boli neposredno nakon umetanja LNG-IUD kod 96 žena bez prethodnog vaginalnog poroda, koje do tada nisu koristile nikakvu intrauterinu kontracepciju.

Nije bilo razlike između dvije skupine u zbroju bodova na skali za bol, kao i razini nelagode povezane s umetanjem ili poteškoća s IUD umetanjme, izvijestili su autori u znanstvneom časopisu "Human Reproduction".

Oko polovice svake skupine klasificirala je iskustvo umetanja spirale kao nešto neugodno.

U multivarijatnoj analizi, žene koje nisu rodile osjećale su u najvećem broju umjerenu ili tešku bol. Intracervikalna anestezija smanjuje rizik od umjerene / teške boli za 40%, ali ta razlika nije bila statistički značajna.

"Budući da žene koje nisu rodile imaju veći rizik od boli a anestezija smanjuje rizik od umjerene / teške boli za 40%, potrebna daljnja istraživanja kako kod ovih žena tako i kod žena kod kojih je insercija bila otežana", kažu istraživači.

U međuvremenu, oni zaključuju: "Trenutno ne postoji dokaz kojo bi preporučio rutinsko korištenje profilaktičke intracervikalne anestezije prije umetanja hormonske spirale, nema dokaza da je ovaj tretman smanjuje umetanja vezane uz bol."
 

 

SOURCE: http://bit.ly/1sRL8oA
Hum Reprod 2014.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve