Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Intraoperacijska analiza smrznutog reza ("frozen section" ) može pomoći razlikovati rani rak jajnika od benignog tumora ali je manje precizna za borderline tumore, pokazuje Cochrane pregled. Dr. Nithya D.G. Ratnavelu, iz "Northern Gynaecological Oncology Centre", Gateshead, Velika Britanija, i njegovi kolege su koristili podatke iz 38 studija za procjenu točnosti smrznutog reza za dijagnosticiranje sumnjivih pelvičnih tvorbi. Sveukupno, 3200 žena je imalo invazivni rak, 1055 je imao borderline tumore i 6926 je imalo benigne tumore, što je dijagnosticirano iz parafinskih blokova. Kohorta je uključila 3953 sudionica sa rezultatima smrznutog reza bilo borderline tumora ili invazivnog karcinoma.

"Studije s malim brojem slučajeva negativnih (borderline) nalaza su imale veće varijacije u procjenama specifičnosti", napisali su autori su u Cochrane Database sustavnom pregledu. Dijagnoze benignih tvorbi iz smrznutog reza su bile točne u 94% slučajeva, a dijagnoze smrznutih rezova za maligne bolesti su bile točne u 99% slučajeva, navodi se u izvješću 1. ožujka. Nasuprot tome, dijagnoze smrznutih rezova borderline tumora su bile maligne u samo 21% slučajeva.

Drugim riječima, u hipotetskoj grupi od 1.000 žena - uključujući i 290 s malignim oboljenjem i 80 s borderline tumorima - ako se maligno oboljenje dijagnosticira samo na temelju smrznutog reza kao invazivni maligni proces, smrznuti rez bi ispravno dijagnosticirao malignitet kod 261 žena i ispravno ga negirao kod 706 žena. Četiri žene bi bile krivo dijagnosticirane da imaju maligno oboljenje te bi 29 žena bilo pogrešno dijagnosticirano kao da su zdrave.

Međutim, u slučaju da se smrznuti rez smatra pozitivnim ako je pokazao ili maligno oboljenje ili borderline tumor, 280 žena će imati ispravno dijagnosticirano maligno oboljenje i 635 žena će biti ispravno dijagnosticirano bez malignog oboljenja. Sedamdeset i pet žena bi imale lažno pozitivan nalaz, a 10 žene s malignim oboljenjem ne bi bilo dijagnosticirano samo smrznutim rezom. "Kod borderline tumora dijagnosticiranim smrznutim rezom je dijagnoza manje točna nego kod benignih ili malignih tumora", zaključuju autori. "Kirurzi mogu izabrati proširenu operaciju u ovoj skupini žena tijekom operacije kako bi se smanjila potreba za drugom operacijom ako ispadne da je konačna dijagnoza maligno oboljenje, kao što je u prosjeku kod jedne od pet tih žena. "

 

IZVOR: http://bit.ly/1Uj0gYB
Cochrane Database of Syst Rev 2016.

  Novosti - Sve