Datum zadnje izmjene: 12. 04. 2024.


Klinički naglasci: Intraperitonealna kemoterapija pruža jasno poboljšanje u preživljenju kod stadija III raka jajnika, ali se još uvijek nedovoljno koristi u svakodnevnoj kliničkoj praksi.
Glavni podaci: Relativni rizik od smrti u IP / IV (intraperitonealna/intravenozna) skupini u usporedbi s IV skupine je bio 0,68, ali je samo 41% pacijentica dobilo IP / IV.
Izvor podataka: Dvije kohortne studije koje su procjenjivale uporabu intraperitonalne kemoterapije kod 823 žena liječenih u šest elitnih centara.

Intraperitonealna kemoterapija pruža jasno poboljšanje u preživljenju stadija III raka jajnika u svakodnevnoj praksi kao što je dokazano i u kliničkim ispitivanjima, ali se još uvijek nedovoljno koristi, navodi se u studiji objavljenoj online u časopisu "Journal of Clinical Oncology". Nacionalni institut za maligna oboljenja je izdao neuobičajenu Kliničku izjavu 2006. godine potičući korištenje kombinacije intraperitonalne / intravenske (IP / IV) kemoterapije nakon kliničkih ispitivanja koja su pokazala značajno poboljšanje ukupnog preživljenja u usporedbi sa samom IV kemoterapijom. No, neki liječnici bi mogli biti neskloni korištenju kombiniranog pristupa, vjerujući da su drugi načini poput liječenja paklitakselom usporedivi u preživljenju, a s manjom toksičnosti. Drugi navode nuspojave kao što su povećana toksičnost kod intraperitonalnog liječenja, nedostatak standardizacije liječenja, izjavili su Dr. Alexi Wright i njezini suradnici iz Centra za rak u Bostonu.

Za procjenu tretmana intraperitonalne terapije kroz vrijeme i njegovu uporabu u kliničkoj praksi, Dr. Wright i njezini suradnici su analizirali podatke iz dvije grupne studije liječenih pacijentica u šest elitnih centara za maligna oboljenja: skupina od 823 žena liječenih tijekom razdoblja od 9 godina, prije i poslije Kliničke izjave 2006. g. i istovjetna skupina od 498 žena liječenih izvan kliničkih studija, a nakon 2006. Oni su otkrili da se uporaba IP / IV povećala od 0% do 33% između 2003. i 2006. godine, pa ponovno povećala na gotovo 50% između 2007. i 2008. godine, ali je nakon toga dosegnula plato. Trogodišnje ukupno preživljenje je 81% kod IP / IV kemoterapije, što je znatno više od 71% preživljavanja za IV kemoterapiju. Relativni rizik od smrti u IP / IV skupini u usporedbi s IV skupinom je bio manji za 32% (0,68).

Ipak, samo je 41% pacijenatica koje su ispunjavale uvjete za IP / IV terapiju u ovoj studiji dobilo terapiju. Primjena liječenja je dramatično varirala u šest centara, od 4% do 67% bolesnika, iako su sociodemografske i osobine bolesti bile relativno ujednačene. I IP / IV liječenje je variralo, 43% žena koje su primile terapiju je imalo modificirano liječenje zbog smanjenja toksičnosti. Rezultati pokazuju da liječenje raka može biti pod utjecajem lokalne kulture i onih koji odlučuju o liječenju na temelju rezultata ispitivanja. Žene s rakom jajnika mogu dobiti različiti tretman, ovisno o tome gdje se traže skrb. "Potrebno je informirati liječnike kako bi se osiguralo da se IP / IV kemoterapija više koristi", izjavili su Dr Wright i njezini suradnici.

 

J Clin Oncol 2015. DOI:. 10,1200 / JCO.2015.61.4776


Poliklinika Harni
  Novosti - Sve