Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


U određenih pacijentica, intrauterina isneminacija (IUI) s hiperstimulacije jajnika može ponuditi slične stope živorođenja i višestrukih trudnoća nego invazivnija IVF (in vitro fertilizacija) tehnika, pronašla je nova studija.

Rezultati ukazuju da liječnici ne bi trebali zanemariti intrauterinu inseminaciju s kontroliranom hiperstimulacijom jajnika kao prvom linijom liječenja parova s neobjašnjenim ili blagim smanjenjem muške plodnosti, Madelon van Wely, klinička epidemiologinja sa Sveučilišta u Amsterdamu, Nizozemska, koja je vodila studiju i njezini kolege objavila je rezultate istraživanja u znanstvenom časopisu "BMJ".

"I liječnici i pacijentici smatraju da je IVF uspješniji od IUI. Uspjeh prvog IVF ciklusa liječenja je doista veća, ali kad kombiniranja višestrukih ciklusa onda je uspječnost IUI jednako dobra," napisala je van Wely. "Čini se da parovi trebaju imati više strpljenja."

Istraživači su obavili istraživanje kod 602 parova u Nizozemskoj, uspoređujući intrauterinu inseminaciju s dvije vrste IVF: IVF s jednim zametkom i IVF u modificiranom prirodnom ciklusu.

Otkrili su stopu nataliteta od 52% za IVF s jednim zametkom, 47% za IUI i 43% za IVF u modificiranom prirodnom ciklusu.

Višeplodne trudnoće su registrirane u 5% za IVF u modificiranom prirodnom ciklusu, 6% za IVF s jednog zametka i 7% za IUI.

Razlike nisu pokazale statističku značajnost, pa istraživači smatraju da su tri postupka ravnopravna u odnosu na ishod postupka.

Rad ističe važnu poruku da IVF nije jedina opcija za neplodne parove, navodi Dr. Adam Fechner, Odjel za ginekologiju, opstetriciju i zdravlje žena, Rutgers u New Jerseyju, koji nije bio uključen u istraživanje.

"IVF je vrlo moćan alat koji ima revolucionarno značenje za naše područje i, u nekim slučajevima, kao što su teška muška neplodnost i oboljenja jajovoda, može u stvari biti jedini način za ostvarenje trudnoće. No, iz niz razloga, bilo da se radi o trošku, religijskim stavovima ili jednostavno osobnim sklonostima, mnogi pacijenti ne mogu ili ne žele raditi IVF, barem ne dok sve ostale opcije nisu iscrpljene, "rekao je dr Fechner.

Ovo istraživanje može pomoći kao argument za uravnotežen pristup u liječenju, rekao je dr Fechner.

Ovo istraživanje je financirala "ZonMW", nizozemske organizacije za zdravstveno istraživanje i razvoj i "Zorgverzekeraars Nederland", nizozemske udruge zdravstvenih osiguravatelja.

 

 

SOURCE: http://bmj.co/159CR4q BMJ 2015.

BMJ. Published online, 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve