Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.

Pozitivni rezultati iz 3. faze studije o intravaginalnom dehidroepiandrosteronu (DHEA; EndoCeutics) sugeriraju da može biti alternativa za intravaginalni estrogen u borbi protiv suhoće i bolnog seksa u menopauzi. "Činjenica da imamo još jedan novi hormonski preparat koji nije estrogen je uzbudljiva", rekla je Dr. JoAnn Pinkerton, izvršna direktorica Sjevernoameričkog društva za menopauzu. "I za razliku od lubrikanata i hidratantnih sredstava, stvarno rješava problem. Za žene koje se boje ili ne žele koristiti vaginalne estrogene, postoji hormonski vaginalni proizvod koji daje rezultate."

DHEA je hormon, ali se čini se da su učinci lokalni, što znači da nema značajne količine spolnih hormona u krvotoku. Svi vaginalni pripravci estrogena povećavaju estrogen u krvi, čak i pri niskim dozama, rekli su Dr. Fernand Labrie, predsjednik i glavni izvršni direktor EndoCeutics Inc, Quebec City, Quebec, Kanada i kolege. Nalazi studije, financirane od strane EndoCeutics, su objavljeni online u znanstvenom časopisu "Menopause". U ranijem intervjuu je Dr. Labrie izjavio kako očekuje odobrenje od US Food and Drug Administration ove godine.

Značajni rezultati u ključnim područjima

U usporedbi s 157 žena koje su koristile placebo, 325 žene u postupku koje su koristile svakodnevno 0.5% DHEA (6,5 mg) vaginalete su imale značajna poboljšanja u ključnim područjima nakon 12 tjedana. Njihova bol sa seksualnim ocjenama na skali od 0 do 3 je značajno pala za 0,36 boda više nego kod žena koje su koristile placebo (p = .0002). DHEA je također poboljšao vaginalni pH, smanjujući tako pH za 0,66 u odnosu na placebo (p <0,0001). Osim toga, među 84,0 % žena s umjerenom do teškom suhoćom rodnice, one u DHEA grupi su imale za 0,27 jedinica veće poboljšanje od onih u placebo skupini (također na skali od 0 - 3, p = 0,004).

Ginekolozi su uočili 86 do 121% poboljšanja u vaginalnom iscjetku, debljini sluznice i boja tkiva kod žena koje su koristile DHEA (P <.0001 za sve usporedbe s placebom). Nehormonske kreme i lubrikanti su alternative za intravaginalni estrogen i mogu privremeno olakšati bol kod seksa, ali ne mogu ispraviti fizičke promjene koje dovode do simptoma kao što DHEA može, navode autori. Profil sigurnost je također bio pozitivan. "Jedina nuspojava koja je povezana s liječenjem je vaginalni iscjedak zbog rastapanja vaginaleta na tjelesnoj temperaturi," navode autori. "Navedena je kod 6% sudionica."

Bez medikamentoznog liječenja nakon menopauze vaginalno tkivo atrofira, stanjuje se i izlučuje manje tekućine, a pH postaje alkalan što dovodi do bolnog seksa kao i povećane osjetljivosti na infekcije i problema s mokrenjem. Otkrića bi trebala potaknuti razgovore među pacijentima i liječnicima, rekla je Dr. Pinkerton, koja je i profesor opstetricije i ginekologije i direktor odjela u Midlife Health na Sveučilištu Virginia Health Center u Charlottesville.

"Mnoge žene se boje govoriti o bolnim odnosima, te stoga ne znaju da postoji terapija: proizvodi koji su u slobodnoj prodaji i vaginalni estrogenski proizvodi koji su sigurni za većinu žena i imaju minimalan rizik", rekla je. "Žene ne govore o bolnim spolnim odnosima. Liječnici ne pitaju o tome." Istaknula je da bi žene koje su imale komplikacije s vaginalnim estrogenom ili koje su prije imale rak osjetljiv na estrogene trebale razgovarati sa svojim onkologom.  Sličan razgovor bi trebao biti o DHEA vaginaletama, rekla je, koje nisu testirane kod žena koje su imale ili su pod rizikom za rak dojke. "Mislimo da bi trebao biti minimalan rizik, ali sve dok se ne testiraš nešto u populaciji, ne znaš da li nema rizika", izjavila je.
 

Menopause. Objavljeno line 2016

Povezane teme

  Novosti - Sve