Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.


Žene sa sindromom policističnih jajnika – PCOS, imaju povećani rizik komplikacija trudnoće kao što su gestacijski dijabetes i povišeni krvni tlak u trudnoći, objavljeno je u znanstvenom časopisu "American Journal of Obstetrics and Gynecology". 
Skupina pacijentica s PCOS koja je proučavana, pokazala je statistički značajno veću učestalost gestacijskog dijabetesa (OR 2.82), hipertenzije u trudnoći (OR 4.07), preeklampsije (OR 4.23) i preranog porođaja (OR 2.20).

Američki znanstvenici sa Sveučilišta Florida ('University of Florida College of Medicine', Jacksonville), ove rezultate općenito smatraju preliminarnim rezultatima, koje je nužno provjeriti meta-analizom koja će uključiti i aktualna istraživanja.

Autorski tim pronašao je 23 studije, koje su ukupno obuhvaćale 2,544 pacijentice s PCOS i 89,848 ispitanice bez PCOS. Učestalost carskog reza i operativnog dovršenja vaginalnog porođaja, češća je u pacijentica s PCOS ako je dijete bilo premalo ili preveliko za gestacijsku dob (SGA i LGA).

Sveukupni rizik pojavnosti gestacijskog dijabetesa, hipertenzije u trudnoći, preeklampsije, preranog porođaja i zastoja rasta bili su statistički značajno povišeni kod ovih trudnica. Unatoč nedostatku prospektivnih istraživanja koja bi potvrdila uzročno-posljedičnu povezanost, autori smatraju da je ova studija korisna za kliničku praksu.

Zaključak znanstvenog tima je kako "pacijentice s PCOS treba nastaviti pojačano pratiti i tijekom trudnoće zbog povećanog rizika za nastanak gestacijskog dijabetesa, hipertenzije u trudnoći i preeklampsije.

 


Am J Obstet Gynecol 2011. Article in Press doi:10.1016/j.ajog.2011.03.021

  Novosti - Sve