Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Braća žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) mogu imati promjene u nadbubrežnoj i gonadnoj steroidogenezi, navodi se u rezultatima istraživanja američkih i korejskih znanstvenika. Izgleda, da ovime, međutim, nije pogođena i njihova plodnost.

Dr. Andrea Dunaif, autorica istraživanja je navela, "nema dokaza za smanjenje plodnosti kod braće, kao što je pronađeno kod pogođenih žena." No, dodala je, "daljnja istraživanja plodnosti u muškaraca, srodnika prvog stupnja jasno je opravdano."

Temeljni reproduktivni fenotip u obiteljima s PCOS je hyperandrogenemia, napisala je dr Dunaif iz "Feinberg School of Medicine" Sveučilišta Northwestern u Chicagu i njezini kolege u znanstvenom časopisu "Human Reproduction". Razina muških spolnih hormona, kako onih porijeklom iz nedbubrežne žlijezde, tako i onih porijekom iz jajnika povećana je kod sestara žena pogođenih s PCOS.

Braća žena oboljelih od PCOS također imaju reproduktivne značajke sindroma. Za bolje oblježavanje takvih promjena, tim je proučavao 29 braće od 22 žene s PCOS-om i 18 muškaraca iz kontrolne skupine.

Bazalnih ukupna razina testosterona se nije razlikovala, ali su razine dehidroepiandrosteron (DHEA) bile niže u usporedbi s kontrolnom skupinom. Niže su bile i razine ACTH-stimulirane delta 17-hydroxypregnenolona (17Preg), delta D 17-hidroksiprogesterona (17Prog) i delta DHEA / delta androstenediona (AD).

GnRH agonistima-stimulirana razina delta 17Prog / Delta AD je smanjena, kao i razina luteinizirajućegi hormona, folikul-stimulirajućeg hormona, a odgovor delta AD AD / delta testosterona su bili povećani u usporedbi s kontrolnom skupinom.

"Naša studija pokazuje da su braća žena s PCOS-om su također pod rizikom za reproduktivne poremećaje u skladu s genetskom osjetljivosti na PCOS," rekao je dr Dunaif.

Komentirajući ove rezultate, Dr. Christopher McCartney, koji je također studirao PCOS, izjavio je da "je ovo nevjerojatno kompleksan poremećaj () s važnim genetskim i okolišnim odrednicama, ali je nejasan klinički utjecaj tih odrednica na reproduktivne funkcije u ljudi."

"Ova dobro osmišljena i pažljivo izvedena studija sugerira da braća žena s PCOS - koji vjerojatno imaju slične gene i dijele slična onečišćenja okoliša sa svojim sestrama - pokazuju relativno suptilne abnormalnosti nadbubrežnećžlijezde i testisa u proizvodnji spolnih steroida, osim pretjeranog lučenja LH i FSH od strane hipofize, nakon njene stimulacije ", rekao je dr McCartney, sa Sveučilišta u Virginiji, Charlottesville.

"Ovo je važan doprinos našoj bazi znanja, ali ostaje nepoznato je li braća žena s PCOS-om imaju klinički zabrinjavajuće reproduktivne abnormalnosti (npr. izmijenjene procese ovisne o spolnim steroidima, izmijenjenu plodnost) - što je potencijalno važna tema za buduća istraživanja," zaključio je.

 

 

SOURCE: http://bit.ly/1v7Gza5
Hum Reprod 2014.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve