Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2020.

Prehrana bogata jabukama i ribom tijekom trudnoće mogla bi imati zaštitni učinak protiv pojave astme i alergija u dječjoj dobi, rezultati su istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu Thorax.

Povezanost između razine vitamina E, vitamina D i cinka u majčinoj krvi tijekom trudnoće s pojavom astme, opstrukcije i ekcema u djece dobi od 5 godina, pokazana je u ranijim ispitivanjima", navode nizozemski istraživači sa Sveučilišta u Utrechtu.

"Prednost istraživanja različitih namirnica je u tome što namirnice sadrže mješavinu mikronutrijenata koja bi mogla biti mnogo više od jednostavnog zbroja, a ova povezanost mikronutrijenata može u ovom trenutku ostati neprepoznata ili ju nije jednostavno ispitati i kvantificirati. Pored toga, istraživanje povezanosti nutrijenata i prehrambenih namirnica će omogućiti daljnje intervencijske studije u budućnosti, koje bi mogle postati temelj javno-zdravstvenih preporuka u prevenciji nastanka astme i atopijskih oboljenja putem intervencije u prehrani".

Studijska skupina brojala je 1.924 djece, čije su majke tijekom trudnoće pristale voditi dnevnik prehrane. Skupina malih ispitanika praćena je do uzrasta od 5 godina, kada je ispitana pojava različitih simptoma, što je uspoređivana s dnevnikom prehrane majki tijekom trudnoće. Analizirane su različite skupine namirnica kao što su voće, povrće, voćni sokovi, proizvodi od cjelovitih žitarica, riba, mlijeko i mliječni proizvodi.

Na kraju pete godine od 1.924 djece, potpuno praćenje je ostvareno kod 1.253 djece, a ukupno su se kod 1.212 djece podatci mogli usporediti s dnevnikom prehrane majke u trudnoći. Osim za jabuke i ribu, nije nađena statistički značajna povezanost između ishoda trudnoće, odnosno simptoma kod djece i vrste namirnica u majčinoj prehrani tijekom trudnoće.

U skupini djece čije su majke prema unosu jabuka spadale u gornju četvrtinu ispitanica, očitovao se zaštitni učinak na pojavu opstrukcije koja se javljala 37% manje, odnosno astme koja se javljala 46% manje i klinički potvrđene astme 53% manje, u odnosu na djecu čije su majke po unosu jabuka spadale u donju četvrtinu ispitanica.

Majčina prehrana bogata ribom imala je zaštitni učinak na pojavu klinički potvrđenog ekcema. Jedan obrok ribe tjedno tijekom trudnoće u odnosu na izostavljanje ribe s jelovnika smanjivalo je učestalost ekcema za 43%.

"Osim u slučaju jabuka i ribe, nije nađena statistički značajna povezanost između drugih namirnica i njihovog unosa tijekom trudnoće i pojave astme, respiratornih i alergijskih simptoma u djece starosne dobi pet godina", navode autori. "Konzumiranje jabuka i ribe tijekom trudnoće moglo bi imati zaštitni učinak na pojavu astme i alergijskih oboljenja tijekom djetinjstva....međutim, nije jasno treba li ove učinke pripisati specifičnim nutrijentima ili visokom unosu voća i povrća kao pokazatelju zdravijeg načina života".

"Osim majčinog unosa vitamina E, vitamina D i cinka tijekom trudnoće, konzumiranje jabuka i ribe u trudnoći može smanjiti rizik pojave astme i atopijskih oboljenja u dječjoj dobi", zaključak je autora. "Ukoliko buduća istraživanja potvrde ove rezultate, preporuke za modifikaciju smjernica o prehrani tijekom trudnoće bi mogle utjecati na prevenciju astme i alergije u dječjoj dobi".

 

Thorax. 2007;62:772-778.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve