Datum zadnje izmjene: 13. 04. 2024.


Jeftin antiseptik koji se koristi za čišćenje pupka nakon rođenja može pomoći u smanjenju stope smrtnosti dojenčadi u zemljama u razvoju za 12%, pokazao je sustavni pregled objavljen u Cochrane Library. Kada je korišten klorheksidin, antiseptičko sredstvo širokog spektra, kod beba rođenih izvan bolnice smanjen je broj novorođenčadi koja su umrla ili imala infekciju. Trećina smrti kod novorođenčadi su uzrokovane infekcijama. Klorheksidin je korišten u bolnicama i drugim medicinskim ustanovama za sprečavanje bakterijske infekcije kroz mnoga desetljeća. Može se primijeniti lokalno u obliku gela, tekućine ili praha. U trudničkoj skrbi se može koristiti kao vaginalni dezinficijens kako bi se spriječilo širenje bakterija s majke na dijete ili kao sredstvo za čišćenje novorođenačke kože ili pupka. U nekim zemljama sa visokom stopom smrtnosti dojenčadi uporaba klorheksidina kao sredstva za čišćenje nakon rođenja je bio isplativ način da se smanji rizik od smrti uzrokovane infekcijom. Međutim, potrebna su opsežnija istraživanja.

Istraživači su pregledali podatke iz 12 studija koja koje uključuju više od 87,000 novorođenčadi. Sedam studija je napravljeno u jugoistočnoj Aziji, dvije u Africi, dvije u Europi, a jedna u Južnoj Americi. Od 12 studija pet je provedeno na terenu i uključuju 72,030 novorođenčadi, što je dokaz visoke kvalitete. Ove studije su uključile porođaje kod kuće. Pokazale su da čišćenje pupka klorheksidinom može smanjiti dojenačku smrti za 12% u usporedbi kada se pupak održava suhim. Korištenje klorheksidina je prepolovilo broj novorođenčadi s upalom pupkovine koja je najčešće uzrokovana bakterijskom infekcijom.

"Na temelju naših pregleda, korištenje klorheksidina u čišćenju pupkovine čuva živote novorođenčadi", rekao je u priopćenju vođa istraživanja Anju Sinha, koje se temelji na Indian Council of Medical Research u New Delhiju. Autori su zaključili da je potrebno još dokaza iz afričkih zemalja koji će biti podrška ovim rezultatima. "Najveće prednosti su uočene u studijama jugo-istočne Azije", rekao je Sinha. "Rezultati iz afričkih studija su manje uvjerljivi, pa ćemo vidjeti hoće li rezultati studija koje su u tijeku u Zambiji i Tanzaniji potkrijepiti ove dokaze."

 


OB.GYN.net


Poliklinika Harni
  Novosti - Sve