Datum zadnje izmjene: 12. 04. 2024.

Joga je djelotvorna u smanjenju anksioznosti, depresije i stresa kod žena koje imaju rizik za mentalne zdravstvene probleme, pokazuje novo istraživanje. "Joga je postala popularna u rješavanju simptoma depresije i anksioznosti ." izjavila je glavna autorica istraživanja Lindsey B. Hopkins DeBoer, doktor znanosti iz San Francisca, VA Medical Center, u Kaliforniji. "Znam iz vlastitog iskustva da mi je vježbanje joge pomoglo da se nosim sa stresovima na fakultetu. Počela sam raditi Bikram jogu na drugoj ili trećoj godini i primijetila sam dramatično poboljšanje u mojim sposobnostima da se nosim sa stresom. Također su mi se poboljšali fizički simptomi kao što su bol u donjem dijelu leđa koja je nestala. " rekla je dr Hopkins DeBoer. Rezultate je predstavila na konferenciji Američkog društva za anksioznost i depresiju 2015.

Smanjuje kortizol

"Istraživanje je pokazalo vezu između joge i smanjenja razine kortizola, hormona stresa, ali bilo je vrlo malo vježbi joge te su neke od sudionica imale određena ograničenja", izjavila je. U ovoj studiji su istraživači ispitivali učinke Bikram joge, koja je oblik Hatha joge, na simptome depresije i anksioznosti u uzorku rizičnih žena. Žene su izabrane uz pomoć letaka poslanih na lokacije kao što su Starbucks i trgovine u susjedstvu, objasnila je. U istraživanju je sudjelovalo 52 žene u dobi od 25 do 45 godina koje su imale blago povišenu anksioznost (Beck Anxiety Inventory score12,8) i umjerenu depresiju (Beck Depression Inventar score 18,3) te visoku razinu stresa (Perceived Stress Questionnaire score 0,60). Niti jedna od žena se nije bavila jogom i nisu se bavile drugim mind-body vježbama u proteklih godinu dana niti su imale povijest anoreksije, bipolarnog poremećaja ili psihotičnih poremećaja.

Žene su nasumično podijeljene u dvije skupine: da vježbaju dva puta tjedno Bikram jogu ili u kontrolnu skupinu koja nije radila ništa. Svaki sat je trajao 90 minuta. Žene koje su vježbale jogu su pokazale veće smanjenje anksioznosti (P = .001), stres (P = 0,003) i negativne doživljaje (P = 0,02). Učinci joge na stres i depresiju su nešto veći na afroamerikanke nego na ne-afroamerikanke, rekla je dr Hopkins DeBoer. Međutim, broj afroameričkih žena u istraživanju je bio mali (11 [21%]), istaknula je.

"Zbog malog broja mislim da ne možemo napraviti nikakve konačne zaključke da je joga više korisna za afroameričke žene nego za bijele žene", rekla je dr Hopkins DeBoer. "Ali mislim da možemo reći da joga može biti posebno važna za njih, s obzirom da afroameričke žene imaju više stope depresije i psihosocijalnih stresova te niže stope korištenja zdravstvene zaštite", dodala je.

Bikram joga je relativno naporan oblik joge, a neke od žena su morali nagovarati da ostanu vježbati, navela je Dr. Hopkins DeBoer. "Svaka skupina se smatrala početničkom, ali tu je bio širok raspon dobi, fizičke razine aktivnosti i težine, no s obzirom da je vježbanje relativno naporno bilo je teže zadržati žene u istraživanju, pogotovo one koje su imale visoke razine stresa i kojima je vježbanje bilo izvan razine u kojoj su se osjećale udobno. Ali su studiju ipak završile s pozitivnim iskustvom te s dobrim rezultatima. Izgubile su tjelesnu težinu, njihovo se raspoloženje poboljšalo a njihova tjeskoba smanjila ", rekla je. "Kliničari bi u liječenju žena koje su pod stresom, tjeskobom i depresijom trebali razmisliti o uvođenju nekog od oblika joga terapije", rekla je dr Hopkins DeBoer. "Mislim da je joga idealna uz psihoterapiju za depresivno raspoloženje, anksioznost i stres u žena."

Odličan način liječenja

Komentirajući studiju za Medscape Medical News, Mark H. Pollack, doktor medicine, profesor i predsjednik Odjela za psihijatriju, Rush University Medical Center, Chicago, Illinois, i predsjednik ADAA, je izjavio: "Ovo je važna studija koja sugerira da joga može biti učinkovita kod osoba s visokim razinama stresa, tjeskobom i depresije. " "Joga nudi još jedan potencijalno važan način liječenja kod pojedinaca s ovim simptomima koji ih ne uspijevaju riješiti na drugačiji način.", dodao je dr Pollack, koji nije bio član tima studije.

 

Anxiety and Depression Association of America (ADAA) Conference 2015. Abstract 0.91.


Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve