Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Rezultati opsežne kohortne studije pokazuju da individualne ciljane promjene u životnim navikama mogu povećati mogućnost uredne trudnoće kod žena koje nisu rađale. Promjene uključuju normaliziranje tjelesne težine, povećano konzumiranje voća prije trudnoće, normalizaciju krvnog tlaka i izbjegavanje uzimanja lijekova. Docent Lucy C. Chappell , dr.med. i kolege (ginekologija i opstetricija, Division of Women's Health, Women's Health Academic Centre, King's College London and King's Health Partners, United Kingdom) objavili su njihovu studiju u studenom u BMJ.

"Dosadašnja literatura je usmjerena na vezu između rizičnih faktora i posljedično loših ishoda trudnoće", napisali su dr Chapell i kolege. "Malo se zna o tome što poboljšava ishod zdrave trudnoće." Istraživači su dizajnirali prospektivnu međunarodnu multicentričnu opservacijsku kohortnu studiju nazvavši je "Screening for Pregnancy Endpoints" (SCOPE). Uključili su 5628 zdravih žena koje do sada nisu rađale, s jednoplodnom trudnoćom, iz Novog Zelanda, Australije, Velike Britanije i Irske. Sve trudnoće su bile u periodu od 2004.-2008.g.

"Cilj nam je bio identificirati, ponoviti i potvrditi varijable od 15.-20. tjedna gestacije povezane s posljedično nekompliciranom trudnoćom i utvrditi što bi se moglo promijeniti u razdoblju prije trudnoće da se poveća vjerojatnost urednog ishoda trudnoće", napisali su autori. Sakupili su opsežne podatke od pacijentica, uključujući socioekonomsko status, opstetričku, ginekološku i opću povijest bolesti, obiteljsku anamnezu, ranije trudnoće i komplikacije tijekom trudnoća, podatke o ishrani prije i za vrijeme trudnoće, korištenje lijekova, cigareta i alkohola i podatke o porođaju. Žene su prošle kroz liječnički pregled te popunile anketu o životnom stilu uključujući pitanja o radnom mjestu, vježbanju, nasilju, socijalnoj potpori i psihološki test.

Definicija nekomplicirane trudnoće je bila normotenzivna trudnoća s djetetom uredne porođajne težine porođenim nakon 37. tjedna trudnoće. Sveukupno je bilo 3,452 trudnoće (61,3%) nekompliciranih trudnoća. Čimbenici koji su smanjivali vjerojatnost za niskorizičnu trudnoću bili su:

  • povećan body mass indeks (relativni rizik RR 0,74; interval pouzdanosti CI 0,65-0,84)
  • prekomjerno korištenje lijekova u prvom tromjesječju (RR, 0,90; CI, 0,84-0,97)
  • srednji dijastolički krvni tlak (za svako povećanje od 5 mm Hg: RR, 0,92; 95% CI, 0,91-0,94) i
  • srednji sistolički krvni tlak (za svako povećanje od 5 mm Hg: RR, 0,95%, CI, 0,94 – 0,96).


Istraživači su ustvrdili da su žene, koje su konzumirale voće barem 3 puta dnevno prije trudnoće, imale veću mogućnost imati nekompliciranu trudnoće od onih koje se uzimale manje voća (RR, 1,09; 95% CI, 1,01 – 1,18). Drugi faktor koji je pozitivno utjecao na trudnoću bio je zaposlenost (na 8 sati povećanje: RR, 1,02; 95% CI, 1,01 – 1,04). Identificirali su štetne čimbenike koji nisu utjecali na ishod trudnoće. Uključuju podatak o povećanom krvnom tlaku za vrijeme uzimanja oralnih hormonskih kontraceptiva, niski socioekonomski status, obiteljsku anamnezu o povišenom krvnom tlaku, vaginalno krvarenje tijekom trudnoće te povećan indeks otpora u uterinim arterijama. Dio podataka je upućivao da pušenje može imati utjecaja u lošem ishodu ali u konačnoj analizi to nije bio potvrđeno.

"Po našim saznanjima, ovo je prva studija koja sveobuhvatno istražuje i identificira čimbenike iz rane trudnoće koji su povezani s nekompliciranim ishodima trudnoće", napisali su autori. "Identifikacija ovih čimbenika nas upućuje na to što nam je činiti ne bismo li povećali šansu za nekomplicirani ishod trudnoće", zaključuju.  U popratnom uvodniku, Marian Knight (profesor, National Institute for Health Research, National Perinatal Epidemiology Unit, Nuffield Department of Public Health, University of Oxford, United Kingdom ) je navela: "Ovo je dobar pristup trudnoći koji daje opće informacije i trudnicama i nama te pokreće inicijativu ka što manjoj medikalizaciji trudnoće."Study Explores Factors Linked to Uncomplicated Pregnancy. Medscape.

  Novosti - Sve