Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Kašnjenje prve menstruacije - "menarhe" kod djevojaka s dijabetesom tip 1 povezano je s ukupnom razinom glikoziliranog hemoglobina (HbA1C)), navode znanstvenici u stručnom časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

"Kašnjenje nastanka prve menstruacije u djevojaka povezano je sa smanjenom gustoćom kostiju i promjenama u reprodukcijskom ciklusu žene, tako da su moguće kasnije komplikacije od strane koštanog i reprodukcijskog sustava", navode autori istraživanja.

Kako su podatci o ovoj temi ograničeni, američki znanstvenici sa Sveučilišta u Wisconsinu, Madison, istražili su podatke iz populacijskog ispitivanja pojave dijabetesa tip 1 u kohorti ispitanika formiranoj ranih 1990-ih godina.

Godine 2002. je ukupno 188 od 288 ispitanica izvijestilo o nastupanju menarhe. Prosječna starost ispitanica je pri tome u ovoj skupini iznosila 12.78 godina, što je bilo statistički znakovito više od prosječne dobi o 12.54 godina za SAD.

Ukupno je kod 105 ispitanica dijabetes dijagnosticiran prije nastupanja menarhe, a starosna dob pri nastupanju prve mjesečnice i postavljanje dijagnoze dijabetesa nisu bili povezani. Tijekom perioda od tri godine prije nastupanja menarhe, starosna dob pojave prve menstruacije se povećavala za 1.3 mjeseca kod porasta ukupne razine glikoziliranog hemoglobina za svakih 1%.

Znanstvenici navode da i ovo ispitivanje ima svoja ograničenja, ali zaključuju da "kašnjenje menarhe može biti smanjeno poboljšanjem održavanja glikemije - razine glukoze, što se zrcali u poboljšanju razine glikoziliranog hemoglobina."

"Kašnjenje menarhe može biti i biljeg za druge hormonske abnormalnosti u mladih žena s dijabetesom tip 1 s nepoznatim posljedicama", dodaju znanstvenici.

 

J Clin Endocrinol Metab 2005;90:6466-6471


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve