Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Smrtnost fetusa je dvostruka veća tijekom trudnoće, ako trudnica konzumira osam i više šalica kave dnevno u usporedbi s trudnicama koje izbjegavaju ovaj napitak tijekom trudnoće, navode danski znanstvenici.

Korekcija za druge poznate rizične čimbenike fetalne smrti u trudnoći nešto slabi ovu povezanost, ali strastvene ljubiteljice kave i dalje imaju 59% veći rizik fetalne smrti u trudnoći, navode znanstvenici sa Sveučilišta u Aarhusu.

Trudnice koje konzumiraju četiri do sedam šalica kave dnevno imaju još uvijek 33% povišeni rizik fetalne smrti tijekom trudnoće.

"Temeljem naših rezultata, te nalaza ranijih ispitivanja, mišljenja smo da je razumno opomenuti i savjetovati trudnice da se suzdrže od pijenja više od tri šalice kave dnevno", navode danski istraživači. U Danskoj postoji i službena preporuka trudnicama za smanjenje konzumiranja kave na manje od tri šalice dnevno.

Rizik konzumiranja kave u trudnoći ispitivan je nakon što su mnoge studije ukazale na povezanost konzumiranja kave i nepovoljnog ishoda trudnoće, te moguće fiziološke mehanizme kojima bi kofein mogao štetno utjecati na fetus, navode danski istraživači u znanstvenom časopisu American Journal of Epidemiology.

U ispitivanju ovog učinka, u studiju su uključene 88.482 trudnice obuhvaćene Nacionalnim registrom rođenih, među kojima je identificirano 1.102 trudnoće koje su završene fetalnom smrću. Trudnice su tijekom trudnoće (oko 16. tjedna) ispitivane o konzumiranju kave i drugim potencijalnim kofaktorima, kao što su konzumiranje alkohola i pušenje.

Tijekom trudnoće, 55.4% trudnica je izjavilo da ne konzumira kavu, dok je 31.4% trudnica konzumiralo između jedne i tri šalice kave. Više od tri šalice kave dnevno konzumiralo je 13% trudnica, a osam i više šalica kave dnevno konzumirale su 3.4% trudnica.

Nakon korekcije za poznate rizične čimbenike, znanstvenici su našli da je konzumiranje jedne do tri šalice kave dnevno tijekom trudnoće povezano s 3% povećanjem rizika fetalne smrti u trudnoći. Konzumiranje četiri do sedam šalica kave dnevno povezano je s 33% većim rizikom fetalne smrti, a osam i više šalica kave dnevno s 59% većom učestalosti fetalne smrti u trudnoći. Najsnažnija povezanost između konzumiranja kave i fetalne smrti je uočena prije 20. tjedna trudnoće.

Znanstvenici nisu našli povezanost između fetalne smrti i konzumiranja čaja ili kola napitaka, što ukazuje da možda kafein nije u centru pozornosti. Kava sadrži brojne kemijski aktivne sastojke, navode Danci, a daljnja istraživanja bi trebala razotkriti što je "kafeinski", a što "ne-kafeinski" učinak.

 

Am J Epidemiol 2005;162:983-990.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve