Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.


Djeca bi mogla imati značajno manji rizik od alergija na kikiriki i orašaste plodove ako ih njihove nealergične majke jedu najmanje 5 puta tjedno prije trudnoće, navodi se u online objavljenom članku u časopisu JAMA Pediatrics od 23.12.2013. Ta studija podržava aktualne smjernice o majčinoj prehrani.

Dr. Lindsey Frazier iz the Dana-Farber Children's Cancer Center iz Bostona, provela je s kolegama prospektivno kohortno istraživanje s 10,907 sudionika u the Growing Up Today Study 2 (GUTS2) s rođenima između 1.1.1990. i 31.12.1994. Populaciju su činila djeca koju su rodile majke iz istraživanja the Nurses' Health Study II (NHSII).

Otkriveno je 308 slučajeva alergije na bilo koju hranu, uključujući 140 alergija na kikiriki/orašce. Sudionice istraživanja GUTS2 koje je započelo 2004. godine ispunjavale su upitnik o svome životnom stilu i navikama, uključujući odgovore na alergiju u 2009. godini.

Prehrana, jedenje kikirikija, drugih orašaca i maslaca od kikirikija bila je u rasponu od nikada do šest puta dnevno, a odnosila se na period šest mjeseci prije trudnoće i tijekom nje.

Novorođenčad čije majke nisu bile alergične i koje su najviše jele kikiriki i orašaste plodove (≥5 puta tjedno) imala su najmanji rizik za alergiju (odds ratio [OR], 0.31; 95% confidence interval [CI], 0.13 - 0.75; P = .004), nakon prilagodbe po dobi majke u vrijeme porođaja, spolu, rasi, bolestima.

Nađen je povećani rizik za alergiju u novorođenčadi čije su majke već imale alergiju na orašce.

Žene koje su koristile u prehrani najviše orašastih plodova i inače su jele više voća i povrća te ih nudile svojoj djeci u najranijoj dobi. Bogati antioksidansima, voće i povrće i sami smanjuju rizik od alergije i astme.

"Naše istraživanje podržava hipotezu da rano izlaganje alergenima povećava vjerojatnost tolerancije i smanjuje rizik alergije na hranu u djetinjstvu. Također, podržavamo nove preporuke po kojima se majkama savjetuje da tijekom trudnoće i dojenja ne trebaju izbjegavati orašce", napisali su.

U popratnom uvodniku, dr. Ruchi Gupta, sa Northwestern University Feinberg School of Medicine iz Illinoisa, slaže se s autorima rada: "Više od desetljeća traju prepucavanja koja se odnose na izbjegavanje potencijalno alergene hrane tijekom trudnoće. Sadašnji je stav da trudnice ne trebaju iz prehrane izbaciti orašce i kikiriki jer su oni odličan izvor bjelančevina i folne kiseline, pa time smanjuju i mogućnost nastanka rascjepa neuralne cijevi i alergije na orašaste plodove. Dakle, koji je odgovor na vječito pitanje: jesti ili ne jesti orašce? Jednostavan! Namažite tanki sloj maslaca od kikirikija na kruh i opustite se."

 


JAMA Pediatrics. 2013.

  Novosti - Sve