Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Trudnice s post-traumatskim stresnim poremećajem i velikim depresivnim epizodama imaju 4 puta veći rizik od prijevremenog poroda, navodi se u studiji objavljenoj u znanstvfenom časopisu JAMA Psychiatry.

Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) javlja u oko 8% trudnica. Stanja povezana sa stresom, uključujući i PTSP-a, povezani su s prijevremenim porođajem, iako su dokazi za ovu povezanost nedosljedni, objasnili su autori istraživanja. Osim toga, lijekovi za liječenje PTSP-a i depresije također su povezani s prijevremenim porodom. S obzirom na to, autori studije su psotavili pitanje: "Ako postoji neovisna povezanost s prijevremenim porodom, je li to stresno stanje samo po sebi ili pak liječenje ovog stanja?"

Autori su pridobili 2,654 trudnica prije 17. tjedna trudnoće, kod kojih se istražila moguća dijagnoza PTSP-a, velike depresivne epizode, te korištenje antidepresiva ili anksiolitika. Ispitanice su kontrolirane u jednoj od 137 porodničarskih praksi u Connecticut-u i zapadnom Massachusetts-u.

I dok su PTSP i depresivne epizode povezane s rizikom prijevremenog poroda, koji je definiran kao porođaj prije navršenog 37. tjedna trudnoće, autori su otkrili neovisan rizik za prijevremeni porođaj pri uporabi antidepresiva i benzodiazepina. Osim toga, autori su otkrili da je rizik za prijevremeni porođaj veći kod trudnica s PTSP i velikom depresivnom epizodom u odnosu na rizik prijevremenog poroda kod žena koje koristi inhibitore ponovne pohrane serotonina (SSRI) ili benzodiazepina.

Rizik od prijevremenog poroda je bio 1,55 veći za žene koje su koristili SSRI i 1,99 puta veći za one koje su koristile benzodiazepine. Međutim, rizik za trudnice koje su imale PTSP i veliku depresivnu epizodu bio je 4,08 veći.

Među trudnicama uključenim u studiju, samo su 129 (4,9%) trudnica imale simptome slične simptomima PTSP-a, što je ispod očekivanih 8% trudnica s PTSP-om. Autori su također utvrdili da svako povećanje na modificiranoj skali PTSP simptoma za 1 točku povećava rizik od prijevremenog poroda za 1% do 2%, što znači da su one trudnice s najtežim simptomima imale još veći rizik za prijevremeni porod.

Autori su, na čelu s Kimberly Ann Yonkers, MD, na Yale School of Medicine, New Haven, CT, sugerirali potrebu daljnjih istraživanja kako bi se istražili biološki i genetski čimbenici koji bi mogli pomoći identificirati putove koji vode do povećanog rizika, kao i stratifikaciju rizika pacijentica.

Iako je rizik za prijevremeni porođaj visok kod trudnice koje uzimaju SSRI ili benzodiazepine, rizik prijevremenog porođaja je čak i veći kod žena s PTSP-om i velikom depresivnom epizodom. Podatci otkrivaju da je ovaj rizik neovisan o uporabi antidepresiva i benzodiazepina, a ne samo funkcija raspoloženja ili anksioznih simptoma, zaključili su autori.

 

 

Naglasci

 

 

  • Trudnice koje boluju od PTSP-aja ili prolaze velike depresivne epizode imaju četiri puta veću vjerojatnost da će roditi prije 37 tjedna trudnoće.
  • Ako su prisutna oba poremećaja, rizik od prijevremenog poroda neovisan je o uporabi antidepresiva ili benzodiazepina.
 

OBGYN.net Staff
dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve