Datum zadnje izmjene: 04. 02. 2020.

Cilj ovoga rada je bio određivanje povezanosti razine koenzima Q10 - CoQ(10) i alfa-tokoferola (vitamin E) s pojavom i težinom cervikalne intraepitelne neoplazije - CIN (cervikaln displazija), kao i invazivnog raka vrata maternice (karcinom cerviksa).

Razina CoQ(10) i alfa-tokoferola mjerena je metodom likvidne kromatografije (high performance) u pacijentica s dijagnozom cervikalne displazije potvrđene biopsijom (55 pacijentica) ili karcinoma cerviksa (20 pacijentica), kao i u pacijentica s normalnim PAPA testovima (27 pacijentica) koje su činile kontrolnu skupinu.

Usporedno je određivana razina CoQ(10) u stanicama dobivenim cerviko-vaginalnom lavažom (ispiranjem vrata maternice i rodnice).

Rezultati studije su pokazali drastična odstupanja - drastično niske razine CoQ(10) i alfa-tokoferola u plazmi pacijentica s CIN i cervikalnim karcinomom u odnosu na pacijentice s urednim PAPA nalazom. Rezultati su bili jednako loši i kad je u pitanju razina ovih antiaksidativnih tvari u stanicama.

Zaključak studije je da osim ostalih pretpostavljenih faktora, u patogenezi cervikalne displazije i raka vrata maternice, antioksidativne tvari kao što su CoQ(10) i alfa-tokoferol mogu igrati značajnu ulogu.

Pad razine ovih tvari u pacijentica s CIN može biti uvjetovan deficitnom prehranom, ili velikim porastom utroška ovih tvari u savladavanju oksidativnog stresa.
 

Obstet Gynecol 2001; 97 (4 Suppl 1):S3

 

dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve