Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Čak i kratkotrajna primjena oralne hormonske kontracepcije (OHK) pruža značajnu zaštitu od kasnijeg nastanka epitelnih oblika raka jajnika. Ova zaštita je izgleda ograničena samo na žene koje prekinu s uzimanjem oralne kontracepcije zbog njihovih sporednih, neželjenih učinaka.

U ispitivanju objavljenom u srpanjskom broju znanstvenog časopisa American Journal of Epidemiology, znanstvenici sa Sveučilišta u Pittsburghu uspoređivali su 608 pacijentica s epitelnim rakom jajnika i 926 kontrolnih ispitanica u populacijskoj "case-control" studiji.

Oralnu kontracepciju je uzimalo ukupno 176 ispitanica iz kontrolne skupine i 94 pacijentice s rakom jajnika, tijekom perioda manjeg od 6 mjeseci. Nakon korekcije podataka za starosnu dob i rađanje, upotreba oralne kontracepcije u vremenskom periodu kraćem od 6 mjeseci bila je povezana sa značajno manjim rizikom nastanka raka jajnika (OR = 0.73).

Ovaj zaštitni učinak i smanjenje rizika nastanka epitelnog raka jajnika za 41% bio je prisutan samo kod ispitanica koje su kratkotrajno uzimale oralnu kontracepciju, a upotrebu prekinule zbog neželjenih učinaka, te nije nađen kod onih ispitanica koje su prekinule uzimati oralne kontracepcije zbog drugih razloga, ali ne "neželjenih učinaka kontracepcije".

Rizik nastanka raka jajnika bio je snižen za gotovo 40%, neovisno o razlogu prekida uzimanja kontracepcijskih pilula, ukoliko su pilule uzimane dulje od 6 mjeseci. Slični rezultati uočeni su i nakon klasificiranja pacijentica prema paritetu (rađanju) i uporabi hormonske terapije.

"Mogući razlog zbog čega je pojava neželjenih učinaka bila povezana s nižim rizikom leži i u tome što sama pojava neželjenih učinaka ukazuje da je hormonska razina u pilulama bila dovoljno visoka za blokiranje ovulacije," navode autori.

"Izgleda da prekidanje ciklusa kontinuirane inflamacije koji prati ovulaciju snižava rizik raka jajnika," navode dalje znanstvenici. "Drugim riječima, ukoliko žena osjeća neželjene učinke kontracepcije, žena vjerojatno ima normalne ovulacijske cikluse, a pilula uspješno blokira ovulaciju."

"Primjena ovih rezultata je mnogobrojna," zaključak je autora. "Ostali reprodukcijski čimbenici za koje je pokazano da snižavaju rizik raka jajnika kao što su porodi, histerektomija i sterilizacija ("podvezivanje jajovoda") nisu uvijek pod kontrolom žene. Uzimanje oralne kontracepcije je jednostavan izbor: mnogobrojni su pripravci, uzimanje nije komplicirano, a prepisivanje kontraceptiva pokriva većina zdravstvenih osiguranja."


Am J Epidemiol 2005;162:66-72.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve