Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2020.

Ponovna analiza 45 znanstvenih istraživanja potvrđuje kako uporaba oralnih kontraceptiva pruža ženama zaštitu od nastanka raka jajnika upravo kako većina žena i treba: desetljećima nakon prekida uporabe kontracepcijskih pilula.

Premda je već ranije pokazano kako uporaba oralne kontracepcije smanjuje rizik nastanka epitelnih oblika raka jajnika, duljina trajanja ovog zaštitnog učinka nije nikada jasno definirana. U aktualnom istraživanju, znanstvenici su ponovno istražili podatke iz 45 "case-control" i prospektivnih istraživanja provedenih u Europi i SAD, koja su uključivala više 23-000 žene s rakom jajnika prosječne starosne dobi 56 godina i 87.000 ispitanica bez bolesti (kontrolna skupina).

Sveukupno, 31% ispitanica s rakom jajnika i 37% ispitanica iz kontrolne skupine, bilo kada u životu koristile su kontracepcijske pilule, a prosječna uporaba pilula iznosila je 4.4 odnosno 5.0 godina, za svaku skupinu.

Relativni rizik nastanka raka jajnika u ispitanica koje su ikada koristile kontracepcijske pilule bila je 27% niža u odnosu na žene koje nikada nisu uzimale oralnu kontracepciju. Dulje uzimanje oralne kontracepcije bilo je povezano s nižim rizikom nastanka raka jajnika. Tako se npr. rizik pojave raka jajnika dvostruko smanjivao u ispitanica koje su pilule uzimale 15 godina.

Premda je zaštita slabila s odmicanjem vremena, smanjenje rizika nastanka raka jajnika postojalo je i više od 30 godina nakon prekida uzimanja kontracepcijskih pilula. Korekcija podataka za moguće čimbenike (etnička skupina, uporaba hormonske terapije, indeks tjelesne mase) nije utjecala na dobivene rezultate.

Analiza temeljena na duljini uporabe kontracepcijskih pilula s različitim dozama estrogena dala je slične rezultate neovisno o sastavu pilula.

Rezultati ovog opsežnog rada pokazuju da žene koje uzimaju oralnu kontracepciju imaju manji rizik obolijevanja od raka jajnika i desetljećima po prekidu uporabe kontracepcije, kada je i pojavnost ove ne tako česte, ali letalne bolesti i najveća.

Autori procjenjuju da je od pojave kontracepcijskih pilula prije gotovo 50 godina, spriječeno oko 200.000 slučajeva raka jajnika i oko 100.000 smrtnih ishoda uslijed pojave raka jajnika širom svijeta. Znanstvenici nadalje predviđaju da će uporaba kontracepcijskih pilula u budućnosti spriječiti više od 30.000 slučajeva raka jajnika godišnje.

Obzirom da oralna kontracepcija sprječava nastanak raka jajnika u obje skupine i kod visoko- i kod nisko-rizičnih žena, ovi rezultati osobito su važni kod žena s povišenim rizikom za nastanak raka dojke, uključujući žene koje nisu rađale kao i žene s opterećenim obiteljskim naslijeđem ili nositeljicama mutacije BRCA gena.


Lancet 2008; 371:303

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve