Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Američka agencija za lijekove - FDA (US Food and Drug Administration) i Ortho-McNeil Pharmaceutical upozorili su liječnike na promjene u procjeni sigurnosti primjene transdermalnog kontracepcijskog sustava koji sadrži norelgestromin/etinil estradiol i primjenjuje se u tjednim intervalima (kontracepcijski flaster Ortho Evra).

Nova sigurnosna procjena se temelji na aktualnim podatcima iz dva američka epidemiološka ispitivanja koja su istraživala pojavu relativnog rizika venske tromboembolije kod žena koje su koristile kontracepcijski flaster u usporedbi s ovim rizikom kod žena koje su uzimale "klasične" kontracepcijske pilule koje su sadržavale 35 µg etinil estradiola, objavljeno je prošli tjedan na web stranci MedWatch, na kojoj FDA objavljuje podatke o sigurnosti lijekova i njihovim neželjenim djelovanjima. Obje navedene studije su provedene praćenjem elektroničkih podataka, a drugo ispitivanje je uključivalo i liječničke kartone ispitanica.

Iako rezultati prvog ispitivanja nisu otkrili statistički znakovitu razliku u pojavnosti venske tromboembolije u skupini ispitanica koje su koristile kontracepcijski flaster u odnosu na ispitanice koje su koristile oralnu kontracepciju s 35 µg etinil estradiola, rezultat drugog ispitivanja je ukazao na 2.4 puta veći rizik venske tromboembolije u korisnica kontracepcijskog flastera.

FDA navodi kako su rezultati posljednjeg ispitivanja pobudili zabrinutost agencije glede pojavnosti venske tromboembolije u korisnica kontraceptivnog flastera.

Kod pacijentice a povišenim rizikom za tromboembolijsku bolest potrebno je razmotriti druge mogućnosti kontracepcije, preporuka je FDA liječnicima.

http://www.fda.gov/medwatch


dr. sc. Vesna Harni
  Novosti - Sve