Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Kozmetički implantati za dojke ne izazivaju povišeni rizik raka dojke, rezultat je populacijske studije koja je trajala dulje od 15 godina. U istom istraživanju je nađen nešto povišeni rizik nastanka raka pluća kod nositeljica implantata, no autori vjeruju da ovaj podatak dolazi jednostavno zbog većeg broja pušačica u ovoj skupini ispitanica.

Rezultati dosadašnjih epidemioloških studija su redom potvrđivali onkološku sigurnost kozmetičkih implantata za dojku, ali je manji broj ispitivanja trajao dulje od 15 godina, navode autori aktualnog ispitivanja iz Međunarodnog epidemiološkog instituta u Rockvilu, Maryland.

"Naše istraživanje omogućuje do sada najdulje provedeno praćenje podataka ispitanica s kozmetičkim implantatima dojke", naglašavaju autori.

Ispitivanjem, koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Journal of the National Cancer Institute su bile obuhvaćene 3.486 Šveđanke, kod kojih su ugrađeni kozmetički implantati u dojke u vremenskom razdoblju između 1965. i 1993. godine, a praćene su kontinuirano do 2002. godine. Rizik pojavnosti malignih oboljenja u ovoj skupini ispitanica praćen je i uspoređivan s rizikom pojavnosti malignih oboljenja u općoj populaciji.

Tijekom prosječnog perioda praćenja od 18.4 godine, rizik pojavnosti raka dojke u skupini ispitanica s kozmetičkim implantatom bio je zapravo manji nego što je to bilo očekivano, navode znanstvenici. Postavljanje kozmetičkih implantata u dojke također nije bilo povezano s povišenim rizikom pojave bilo kojeg drugog malignog oboljenja, uključivo raka mozga, što je nađeno u jednom od ranijih ispitivanja.

"Rezultati našeg ispitivanja su općenito sukladni s ranijim epidemiološkim studijama i neovisno pokazuju kako se niti rak dojke niti bilo koje drugo maligno oboljenje ne javlja češće u skupini žena s kozmetičkim implantatima. Uočeni izuzetak je nešto češće pojavljivanja raka pluća. Pretpostavlja se da ovaj izuzetak dolazi zbog veće pojavnosti navike pušenja kod Šveđanki s kozmetičkim implantatima", zaključak je znanstvenika.


J Natl Cancer Inst 2006;98:557-559.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve