Datum zadnje izmjene: 12. 04. 2024.


Kratko trajanje spavanja tijekom trudnoće je povezano s povećanim rizikom za gestacijski dijabetes melitus, neovisno o majčinoj dobi i indeksu tjelesne mase (BMI), pokazuje nova studija. Prethodne studije su pokazale da ograničenje spavanja nepovoljno utječe na regulaciju hormona za apetit, osjetljivost na inzulin, upale i autonomne funkcije. Međutim, podaci o kliničkim posljedicama kratkotrajajnog spavanja tijekom trudnoće su ograničeni.
Nova studija pokazuje da je kratko trajanje sna "promjenjivi faktor rizika povezan s razvojem gestacijskog dijabetesa", rekla je voditeljica istraživanja Dr. Kathyrn J. Reid, s Northwestern University Feinberg School of Medicine u Chicagu, Illinois.

Dr. Reid je predstavila svoju studiju tijekom prezentacije u SLEEP 2015: Godišnjoj skupštini udrženih profesionalnih društava za spavanje. Tim je u studiji istraživao je li nedovoljno sna povezano s povećanim rizikom za gestacijsku hipertenziju (GHTN), preeklampsiju, i/ili GDM. U studiji je sudjelovalo 760 prvorotkinja s jednoplodnim trudnoćama koje su upisane u multicentričnu prospektivnu kohortnu studiju o štetnim ishodima trudnoće. Nosile su aktigraf između 16. i 21. tjedna trudnoće koji je snimao objektivnu aktivnost spavanja tijekom 7 uzastopnih dana. Žene s pregestacijskim dijabetesom i kroničnom hipertenzijom su bile isključene. Kratkotrajno spavanje je definirano kao prosječno spavanje manje od 7 sati po noći.

Medijan trajanja spavanja tijekom noći je bio 7,4 sati; 28% žena je imalo kratkotrajno spavanje, u prosjeku oko 7 dana. Sveukupno, gestacijska hipertenzija, preeklampsija i gestacijski dijabetes su razvijen kod 5,1%, 5,1% i 4,1% žena. Za potrebe analize, istraživači su grupirali gestacijsku hipertenziju i pre-eklampsiju zajedno te nisu našli značajnu povezanost između kratkotrajnog sna i gestacijske hipertenzije / preeklampsije. Stopa je bila 11,3% s kratkotrajnim spavanjem i 9,9% bez (P = NS).

Međutim, stopa GDM je bila značajno povećana kod žena s kratkotrajnim spavanjem (6,6% vs 3,1%). Kratkotrajno spavanje je bilo povezano s gestacijskim dijabetesom čak i nakon prilagodbe za dob i BMI (prilagođeni omjer, 2,12), izvijestila je dr Reid. Rekla je da su potrebna daljnja istraživanja da se utvrdi da li skrining poremećaja spavanja i edukacija koja bi promijenila obrasce spavanja kod žena s kratkotrajnim spavanjem mogu smanjiti rizik za gestacijski dijabetes. "Također moramo istražiti zašto je njihov san bio prekinut s obzirom da su to žene prvorotkonje. Kod bodovanja svih tih aktigrafijskih studija izgleda da su fragmentacija spavanja i iznenadno buđenje glavni problemi pa bismo morali bolje razumjeti ono što uzrokuje trudnicama da imaju ove poremećaje spavanja te razviti preporuke za promicanje boljeg spavanja tijekom trudnoće ", rekla je dr Reid.

Dr. Michael Thorpy, doktor medicine, direktor Centra za poremećaje spavanja u Montefiore Medical Center u New Yorku koji nije bio uključen u studiju, je rekao da je povezanost između reduciranog sna i metaboličkih poremećaja "dobro poznata. Neke od studija Sveučilišta u Chicagu pokazuju da ako ograničite spavanje možete uzrokovati povećanje rezistencije na inzulin i intoleranciju glukoze. " Ova nova velika studija s 760 medicinskih sestara, rekao je Dr Thorpy "je u skladu s onim što znamo o redukciji sna i metaboličkim poremećajima. Za svaku ženu koja bi mogla imati neki oblik intolerancije glukoze je važno da ima adekvatnu količinu sna tijekom trudnoće ", rekao je Dr Thorpy.


 

SLEEP 2015: Annual Meeting of the Associated Professional Sleep Societies. Abstract 1145.

Poliklinika Harni
  Novosti - Sve