Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Žene s psorijazom, reumatoidnim artritisom, upalnim bolestima crijeva ili sistemskim lupusom eritematodesom imaju povećani rizik rane menopauze (prije 45 godina života) te prijevremenog smanjenja funkcije jajnika, potvrdilo je novo istraživanje.

"Naše istraživanje podupire i potvrđuje ranije studije", navode autori izlaganja s odjela reproduktivne endokrinologije i neplodnosti Sveučilišta u Alabami, Birmingham.

Na 67. godišnjem sastanku Američkog udruženja za reprodukcijsku medicinu znanstvenici su prikazali podatke o više od 1.7 milijuna žena reproduktivne dobi (15-45 godina). Istraživači su tražili dijagnostički obrazac za psorijazu, reumatoidni artritis, upalne crijevne bolesti i sistemski lupus eritematodes, četiri najčešća stanja u žena reproduktivne dobi. Žene bez nekoga od tih stanja činile su kontrolnu grupu.

Rezultati su pokazali 2,5 puta povećani rizik za ranu menopauzu i prijevremeno smanjenje funkcije jajnika kod žena s tim čestim kroničnim upalnim bolestima.

"Zna se da žene s lupusom imaju antitijela na jajnike i da imaju prijevremeni gubitak funkcije jajnika", navode izlagači.

Znanstvenici su u obzir uzeli pušenje, indeks tjelesne mase, prethodne kirurške zahvate u zdjelici, socioekonomski status i terapiju. Sve ove bolesti povezane su sa smanjenjem funkcije jajnika, ali pitanje je koliko je to rezultat same bolesti, a koliko utjecaj lijekova koji se koriste za njihovo liječenje.

To je 'prokletstvo indikacije'- što su pacijenti teži, to dobivaju agresivniju terapiju. Potrebna su istraživanja koja će pokazati da li na smanjenje funkcije jajnika utječu te bolesti same po sebi ili njihovo liječenje."

 

67. Annual Meeting American Society of Reproductive Medicine

  Novosti - Sve