Datum zadnje izmjene: 24. 12. 2019.

LETZ ..

 

oznaka je za zahvat kojim se odstranjuje transformacijska zona vrata maternice niskovoltažnom "dijatermijskom petljom", električnom omčicom, pri čemu istodobno duž crte reza dolazi i do koagulacije tkiva, odnosno zatvaranja krvnih žila.

U svakodnevnoj uporabi "LETZ "označuje samu tehniku elektroresekcije cerviksa, uporabu električne omčice ne samo za odstranjivanje transformacijske zone, već i za uzimanje uzoraka vrata maternice s bilo kojeg njegovog dijela. Ovaj postupak uobičajeno se naziva "LETZ biopsija", premda bi točniji termin bio "LEEP" (Loop Electrosurgical Excisional Procedure) u smislu elektrokirurške resekcije kolposkopski vidljive lezije.
 

Transformacijska zona ..

područje je cerviksa koje se proteže između cilindričnog i mnogoslojnog pločastog epitela koji se tijekom reprodukcijske dobi "sudaraju" na površini cerviksa. Utjecaj ženskih spolnih hormona na ovo granično područje takav je da ovu granicu čini "pomičnom", pa se može naći manje ili više unutar cervikalnog kanala.


Područje transformacijske zone najosjetljiviji je dio cerviksa, ovo je mjesto na kojem dolazi do "metaplazije", umnožavanja rezervnih stanica i njihovog diferenciranja u pravcu mnogoslojnog pločastog epitela koji postupno zamjenjuje vulnerabilni cilindrični epitel i manje ili više potiskuje u pravcu endocervikalnog kanala. Ovo je ujedno i mjesto gdje nastaje HPV infekcija, početna u nizu reakcija koje mogu dovesti do nastanka cervikalne displazije.

Studije sukazuju na visoku stopu izlječenja koja se kreće od 90 do 97 % dok su stope intraoperacijskih (0-2%) i poslijeperacijskih krvarenja (0-5,5%), stenoza cerviksa (0-1%) , komplikacija u trudnoći (0-1%), te infekcija (0-1%) minimalne zahvaljujući prije svega učinku istodobnog reza i koagulacije tkiva.

Elektrokirurška resekcija kolposkopske lezije i transformacijske zone u cijelosti predstavlja poštedni kirurški zahvat, obzirom da rez ne ide u dubinu cerviksa, već se lezije otklanja najčešće na dubini od nekih 8-10 mm. Ipak, tek nakon histološke analize tkiva biti će poznato je li lezija odstranjena u cijelosti.

Nakon zahvata potrebno preporučuje se:

 

  • .. ukoliko je vagina tamponirana gazicom, tamponadu treba lagano izvući 1-2h nakon zahvata,
  • .. tjelesna pošteda i mirovanje tijekom narednih 24 sata,
  • .. bolovanje 10-14 dana nakon LETZ konizacije,
  • .. u slučaju jačih bolova, krvarenja ili povišene tjelesne temperature konzultirati liječnika bez odlaganja,
  • .. u slučaju bolova koristiti neki od analgetika, osim acetil-salicilne kiseline (Aspirin, Andol) koji može produljiti vrijeme krvarenja,
  • .. tijekom prvih 24 sata izbjegavati alkohol koji širi krvne žile i pojačava krvarenje,
  • .. tijekom 3 tjedna nakon zahvata apstinirati od seksualnih odnosa,
  •  .. tijekom 3 tjedna nakon zahvata ne koristiti sjedeće ili ležeće kupke, ne kupati se u bazenima ili moru, dozvoljeno je tuširanje,
  • .. tijekom 3 tjedna nakon zahvata ne koristiti tampone, zbog mogućeg mehaničkog oštećenja rane i krvarenja.


Razdoblje cijeljenja i oporavka rane traje tri tjedna, za ovo vrijeme iscjedak je prvo vodenastog karaktera, dok tijekom drugog tjedna oporavka može biti sukrvav do krvav, ali ne jači od menstruacijskog krvarenja.

Prva kontrola nakon zahvata ovisi o rezultatu histološke analize. Ako period cijeljenja protječe bez komplikacija, a histološka analiza pokazuje da abnormalno tkivo ne dolazi do rubova preparata, tada se prva kontrola planira za 4-6 mjeseci, ovisno o stupnju displazije.

Ukoliko su rubovi preparata zahvaćeni displazijom, radi se o teškoj displaziji, tada se citološko-kolposkopska kontrola planira za 3-4 mjeseca od zahvata.

 

 

 

dr. Vesna Harni

  Novosti - Sve