Datum zadnje izmjene: 10. 03. 2024.

Urogenitalna atrofija, također poznata kao atrofični vulvo-vaginitis, neugodno je stanje od kojeg mnoge žene pate od u tišini. Za one kod kojih su trenutačne mogućnosti liječenja ovog stanja nedjelotvorne ili neprihvatljive, dobro je znati da je američka agencija za lijekova FDA – Food and Drugs Administration", odobrila novi postupak u borbi protiv ovog problema. 

Vaginalna atrofija je često uzrokovana hormonskim promjenama povezanim s menopauzom, ali se može pojaviti i kod žena kod kojih je smanjena proizvodnja estrogena, zbog malignih oboljenja npr. raka dojke ili endometrija kada se uzimaju antiestrogeni hormoni, ili nakon porođaja, tijekom dojenja. Odlikuje se stanjivanjem, sušenjem i upalnim promjenama vaginalnih stijenki, što smanjuje kvalitetu svakodnevnog života stvarajući probleme s mokrenjem, te uzrokuje bolnost pri spolnom odnosu. 

MonaLisa Touch, laserski uređaj kojeg potpisuje talijanska tvrtka D.E.K.A., odobren od strane FDA za liječenje vulvovaginalne atrofije, koristi lasersku svjetlost za poticanje ponovnog stvaranja kolagenih i elastičnih vlakana, slično postupku kojeg koriste plastični kirurzi za poticanje stvaranja kolagena u predjelu lica. Radi se o točkastoj primjeni laserske svjetlosti na kožu i mukozu, u vidu laserskih stupića, kako bi stimulirala proizvodnja kolagena. Ovaj zahvat nema veze s podizanjem vaginalnih stijenki ili mjehura. Zapravo se stvara zdravija koža i sluznice, veće otpornosti, ali umjesto na licu, to je u vagini. 

Pomoću laserske svjetlosti koju oslobađa sonda koja se umeće u vaginu, laserski sustav oslobađa toplinsku energiju u vidu laserskih stupaca u dubinske slojeve vaginalnog tkiva. Između laserskih stupaca ostaju područja netaknutog tkiva, gdje se induciraju stanične promjene koje pomažu u promicanju ozdravljenja i smanjuju vrijeme preoblikovanja tkiva nakon tretmana. Laserska svjetlost stimulira prirodne procese povećanja protoka krvi i potiče stvaranje kolagena, koji poboljšavaju integritet i elastičnost genitalne kože i mukoze. Postupak preoblikavanja vaginalnog tkiva učinkovit je u ublažavanju bolnosti kod vulvovaginalne atrofije ili jednostavnog poboljšanja elastičnosti vaginalnih stijenki za učinak pomlađivanja vagine. 

Laser u liječenju urogenitalne atrofije

Mehanizam djelovanja laserske svjetlosti obuhvaća aktivaciju fibrocita i njihov prijelaz u matičnu formu fibroblasta koji stvaraju molekule tropokolagena. Ova tvar sudjeluje u stvaranju proteglikanskih kompleksa koji vezuju velike količine vode time povećavajući vlažnost ovog područja i umnožavanju kolagenih vlakana čime se poboljšava elastičnost mukoze i učinkovito pomlađuje i obnavlja tkivo ne samo u estetskom, već i u terapijskom smislu. 

Liječenje se sastoji od tri kratkotrajna laserska postupka, svakih šest tjedana. Liječenje je relativno bezbolno, provodi se bez anestezije, a analgetici nisu potrebni. Prije postupka je potrebno učiniti uobičajenu godišnju ginekološku kontrolu, a ako je sve u redu, intravaginalno se uvodi laserska sonda. Mala veličina laserskih stupića osigurava od opasnosti stvaranja opeklina ili posljedica u smislu stenoze ili stvaranja fistula.


US Food And Drugs Administration, FDA, 2014.dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve