Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Rezultati aktualne studije potvrđuju ranija istraživanja koja su pokazala porast rizika za akutnu leukemiju kod djece, čije su majke bile izložene djelovanju pesticida u kućnom okružju.

Novi podatci potvrđuju rezultate ranijih ispitivanja i ukazuju na novo otkriće: uporaba šampona protiv ušljivosti udvostručava rizik od leukemije.

"U sadašnjem trenutku, ne možemo izdvojiti specifičan proizvod i ukazati na uzročnu povezanost", navode znanstvenici iz centra "INSERM", Villejuif, Francuska.

"Konstantnost naših rezultata, kao i rezultata iz ranijih istraživanja, ukazuju na potrebu razmatranja preventivnih akcija".

Rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu "Occupational and Environmental Medicine", temelje se na ispitivanju izloženosti pesticidima u slučaju 280 djece oboljele od akutne leukemije i 288 kontrolnih ispitanika. Izloženost pesticidima procijenjena je na osnovi podataka dobivenih od majki.

Uporaba kućnih insekticida tijekom trudnoće i djetinjstva povisuje rizik nastanka akutne leukemije za 1.8 odnosno 1.7 puta. Uporaba vrtnih insekticida i fungicida tijekom djetinjstva povisuje rizik nastupanja leukemije za 2.4 odnosno 2.5 puta.

Liječenje ušljivosti ("pediculosis") antiinsekticidnim šamponima bila je također povezana s 1.9 puta većim rizikom pojave akutne leukemije u djetinjstvu, nalaze znanstvenici.

"Ovdje se iznose podatci o ovakvoj povezanosti po prvi puta, pa su nužna daljnja istraživanja koja bi ove rezultate potvrdila i objasnila", dodaju autori.


Occup Environ Med 2006;63:131-134


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve