Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2020.

Izgleda da postoji odnos između neplodnosti roditelja ili liječenja neplodnosti i rizika pojavnosti akutne leukemije u djece s Downovim sindromom, navode znanstvenici.

"Ovi rezultati su preliminarni i nemaju nikakve hitne kliničke mjere kao posljedicu". U jednom od posljednjih brojeva znanstvenog časopisa "Cancer", američki znanstvenici iz "University of Minnesota", Minneapolis, navode podatak od 10 do 20 puta većem riziku pojave akutne leukemije u djece s Downovim sindromom.

Autori naglašavaju osim toga "pojavu znakova povezanosti između reprodukcijske anamneze neplodnosti i pojave akutne leukemije kod djece s Downovim sindromom".

Kako bi ovo pitanje rasvijetlili, znanstvenici su pratili 97 djece s Downovim sindromom i akutnom limfoblastičnom leukemijom i 61 dijete s akutnom mijeloidnom leukemijom. Istraživanjem su obuhvaćena i 173 djeteta s Downovim sindromom koji su činili kontrolnu skupinu.

Sveukupno, nije nađena statistička povezanost s reprodukcijskim čimbenicima. Rizik pojavnosti akutne mijeloidne leukemije u djece s Downovim sindromom bio je više nego dvostruko (2.2 puta) veći ako su njihovi roditelji pokušavali ostvariti trudnoću dulje od godinu dana.

Također je nađena povezanost liječenja neplodnosti i povećane životne dobi majki s većim rizikom pojavnosti akutne mijeloidne leukemije.

"Željeli bismo načiniti "follow-up" istraživanje", zaključuju znanstvenici, "kako bismo vidjeli da li će se rezultati ponoviti i ako se ponove da bismo opisali koji od načina liječenja neplodnosti majke utječe na rizik pojave akutne mijeloidne leukemije, poglavito u populaciji djece oboljele od Downovog sindroma".
 

Cancer 2007;110:2067-2074.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve