Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Osobe oboljele od raka dojke koje su tijekom kemoterapije primale lijek gozerelin imale su veću vjerojatnost uspješne trudnoće i manju vjerojatnost da će doživjeti prestanak funkcije jajnika, ukazuje nedavna studija.

Istraživanje, objavljeno u časopisu "New England Journal of Medicine", potvrdilo je ranije nalaze koji su ukazivali da bi davanje lijekova koji će blokirati stvaranje hormona tijekom kemoterapije moglo zaštititi funkciju jajnika.

Znanstvenici tvrde da, unatoč nedostatcima nekih podataka iz istraživanja, rezultati još uvijek pokazuju da primjena lijeka gozerelina iz skupine GnRH agonista, zajedno s kemoterapijom ima zaštitni učinak na fertilitet i smanjuje rizik nastupanja prijevremene menopauze Ipak, podatci kojij nedostaju slabe sveukupnu mogućnost tumačenje nalaza, rekli su autori.

U istraživanju je sudjelovalo 218 žena u premenopauzi s ranim stadijem hormon-receptor-negativnim rakom dojke od 2004. do 2011. godine. Sve bolesnice su primile standardnu kemoterapiju, a slučajnim odabirom je izdvojeno 105 pacijentica, koje su tijekom trajanja kemoterapije svaka 4 tjedna dobile gozerelin.

Među žena koje su primale gozerelin tijekom kemoterapije, kod 8% bolesnica je nastupila insuficijencija jajnika 2 godine nakon liječenja, u usporedbi s 22% u kontrolnoj skupini. Iz skupine koja je primala gozerelin, 21% žena ostvarile su trudnoću u prvih 5 godina nakon kemoterapije, u usporedbi sa samo 11% u kontrolnoj skupini.

Autori sugeriraju da je istovremena primjena gozerelina s kemoterapijom može biti pristupačniji izbor za žene kojima je dijagnosticiran rak dojke od zamrzavanja embrija, koji se trenutno preporučuje.Lijek se može koristiti u kombinaciji s tradicionalnim tehnikama očuvanja plodnosti, napisali su autori.

U istraživanju su sudjelovale samo bolesnice s ER-negativnom bolesti (bolesnice s tumorom koji je bio negativan na estrogenske receptore), stoga ovim postupkom nije riješeno pitanje uporabe gozerelina kod žena s ER-pozitivnim karcinomom dojke.

 

Ključne točke

 

 

  • GnRH agonist gozerelin u kombinaciji s kemoterapijom kod žena s ER-negativnim karcinomom dojke može pomoći u zaštiti plodnosti.
  • Žene koje su dobili gozerelin tijekom kemoterapije imale su manju vjerojatnost da će doživjeti prestanak funkcije jajnika i ranu menopauzu, kao i veću mogućnost ostvarenja trudnoće unutar 5 godina nakon liječenja nego žene koje nisu dobile gozerelin.

 

 

OB.GYN.netdr. Vesna Harni
  Novosti - Sve