Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Unatoč nekim dokazima da liječenje neplodnosti povećava rizik za karcinom dojke, velika dugotrajna studija nije potvrdila taj rizik.

Oko 10,000 žena koje su primile lijekove za stimulaciju ovulacije nisu bile izložene većem riziku za razvoj karcinoma dojke tijekom 30-godišnjeg praćenja u odnosu na žene koje nisu nikada koristile takvu vrstu liječenja, naveli su znanstvenici.

Vodeća autorica studije Louise Brinton, predstojnik zavoda 'Hormonal and Reproductive Epidemiology Branch, National Cancer Institute' Bethesda, Maryland, izjavila je da rezultati djeluju ohrabrujuće. Prijašnje studije su izrazile zabrinutost, jer su žene tijekom takve vrste liječenja izložene većim dozama estrogena.

"Drugi razlog za brigu je to što ti lijekovi uzrokuju više ovulacija što može biti povezano s povećanim riizkom za razvoj karcinoma dojke", rekla je Brinton za Reuters Health.

Za potrebe studije, istraživači su analizirali povijesti bolesti od 9,892 žena praćenih kroz tridesetak godina nakon što su liječene zbog neplodnosti između 1965. i 1988. godine. Oko 38% učesnica studije bile su izložene klomifenu i oko 10% su primale gonadotropine.

Nakon tri desetljeća praćenja, dijagnosticirana su 749 karcinoma dojke kod sudionica istraživanja.

Sveukupno, žene koje su bile izložene lijekovima zbog neplodnosti nisu bile izložene većem riziku za razvoj karcinoma dojke od onih koje takve lijekove nisu nikada uzimale. Istraživači su ipak našli povećani rizik za karcinom dojke kod manjeg broja žena kojima su prepisane najveće doze klomifena.

Po sadašnjim preporukama terapija klomifenom traje tri do šest ciklusa. Žene koje su bile izložene klomifenom kroz 12 ili više ciklusa imale su 70% veći rizik nastanka karcinoma dojke u usporedbi s ženama koje nisu uzimale klomifen.

Isto tako, žene koje su uzimale gonadotropine, obično u kombinaciji s klomifenom, ali nisu uspjele ostvariti trudnoću, imale su dva puta veći rizik nastanka karcinoma dojke.

Istraživači su razmišljali i o tome jesu li možda uzroci neplodnosti, koji god da su bili, sudjelovali u povećanom rizika za karcinom dojke. Kod male grupe žena koje su uzimale klomifen više od godinu dana nije jasan razlog za povećani rizik.

"Ohrabrujuće je što žene koje žele trudnoću i moraju proći kroz liječenje neplodnosti mogu proći kroz tretmane bez razmišljanja o tome hoće li povećati rizik za razvoj karcinoma dojke u kasnijem životu tim načinom liječenja", rekao je dr. Kurt Barnhart, predsjednik Society for Reproductive Endocrinology and Infertility (Perelman School of Medicine at the University of Pennsylvania, Philadelphia).

"Važno je uočiti da nova studija ne mijenja skrining za rak dojke kod žena", dodao je.

Istraživači su naglasili da je potrebno nastaviti sa studijom jer su mnoge žene, koje su uključene u studiju, još uvijek relativno mlade (u ranim 50-tim godinama) tako da nisu dostigle godine kada je učestalost raka dojke najveća.


 

Cancer Epidemiol Biomarkers Prevent 2014.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni ::
  Novosti - Sve