Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2020.

Korejski kliničari nalaze da je "LNG-IUD" - intrauterini uložak s gestagenskim (levonorgestrel) cilindrom, učinkovit u terapiji bolnih simptoma povezanih s adenomiozom i endometriozom kao i poboljšanju hematoloških indeksa.

Znanstvenici iz Yonsei University College of Medicine u Seoulu navode da se "čini da ovaj učinak popušta dvije godine nakon insercije gestagenske 'spirale'. Volumen maternice, menstruacijska bol i krvarenje povećavali su se nakon dvije godine od insercije LNG-IUD".

Intrauterini uložak s levonorgesterom predstavlja "osim kontracepcijskog uloška i vrlo učinkovito sredstvo u liječenju stanja kao što su obilna menstruacijska krvarenja i dismenoreja", navode istraživači u znanstvenom časopisu "American Journal of Obstetrics and Gynecology". Kako je adenomioza "vrlo važan uzročnik obilnih menstruacijskih krvarenja i dismenoreje", znanstvenici su proučavali dugotrajne kliničke učinke LNG-IUD kod 47 bolesnica s adenomiozom.

Prosječno je zapremina maternice na početku istraživanja iznosila 156.85 mL. Šest i dvanaest mjeseci nakon insercije LNG-IUD, ponovljena su mjerenja i tada je prosječna zapremina maternice iznosila 127.7 mL odnosno 118.64 mL. Dvije godine nakon insercije, prosječna zapremina maternice još uvijek je bila statistički značajno ispod početne (128.84 mL). Tri godine nakon insercije LNG-IUD zapremina maternice bila je statistički značajno veća u odnosu na zapreminu maternice 12 mjeseci nakon insercije (118.64 mL naprema 139.87 mL).

Znanstvenici također navode da je pulsacijski indeks materničnih arterija statistički značajno rastao prvih 12 mjeseci nakon insercije LNG-IUD, da bi se potom nakon 24 mjeseca smanjivao, ali ova razlika nije bila statistički značajna.

"Naše istraživanje je pokazalo da LNG-IUD učinkovito poboljšava simptome adenomioze tijekom duljeg vremenskog razdoblja, a usporedo se uočavaju i smanjenje zapremine maternice kao i krvnog protoka kroz maternicu", komentar je autora.

Znanstveni tim navodi da je zbroj na skali koja je predstavljala intenzitet boli opadao statistički značajno s vrijednosti od 8.55 na vrijednost od 1.93 unutar prvih šest mjeseci nakon insercije LNG-IUD, i na ovoj razini ostajao je i nakon 12 kao i 24 mjeseca. Obilnost krvarenja, procjenjivana od strane pacijentice uz pomoć slikovitog prikaza, značajno se smanjivala nakon šest mjeseci, i ostajala je niska i nakon 24 mjeseca. Uporedo s rastom zapremine maternice, nakon 36 mjeseci od insercije LNG-IUD, rasli su i zbroj koji je označavao intenzitet boli kao i obilnost krvarenja.

"Vjerujemo da bi se visoka učinkovitost LNG-IUD u smanjenju simptoma boli i obilnosti krvarenja kod pacijentica s adenomiozom održala na istoj razini kod zamjene intrauterinog uloška nakon tri godine", zaključuju znanstvenici.

 

Am J Obstet Gynecol 2008;198:373.e1-373.e7.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve