Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Po studiji koja je objavljena 4. listopada u časopisu JAMA, korištenje lokalnih kostikosteroida za promjene na koži u trudnoći najvjerojatnije nije povezano s lošim ishodima trudnoće za majku i dijete. Svejedno, istraživači navode da korištenje velike doze kostikosteroida (> 300 g) za vrijeme cijele trudnoće može povećati rizik za smanjenu tjelesnu težinu novorođenčeta.

Doktor medicine Ching-Chi Chi i kolege (Odsjek za dermatologiju i Centar za evidencebased medicinu, Chang Gung Memorial Hospital, Chang Gung University College of Medicine, Chiayi, Taiwan) proveli su retrospektivnu kohortnu studiju koristeći bazu podataka iz Health Informatics Centre (HIC). Istraživači su analizirali podatke od 2,658 trudnica od 15. do 44. godine starosti kojima je bilo preporučeno korištenje kortikosteroida jednom ili više puta između 1989. i 2006. godine i usporedili su ih sa podacima od 7,246 trudnica istih godina koje nisu bile izložene kortikosteroidima.

Istraživači su koristili multivarijantnu logističku regresijsku analizu, dodajući korištenje lokalnih kortikosteroida unutar godinu dana prije trudnoće, lupus eritematozus, antifosfolipidni sindrom, bolesti bubrega, bolesti štitnjače, trombofilije, kolestaze u trudnoći, HIV infekciju, astmu i izloženost drugim lijekovima. Isključili su one slučajeve u kojima dijete nije rođeno živo.

Istraživači nisu našli značajnu povezanost između korištenja kortikosteroida i rascjepa usne i nepca, prijevremenog porođaja, smrti fetusa, niskog Apgara i načina porođaja. Kada su podijelili dozu kortikosteroida u četiri stupnja (lagana, umjerena, visoka, veoma visoka) našli su da korištenje visoke ili veoma visoke doze kortikosteroida (od 300 g naviše) za vrijeme cijele trudnoće značajno povećava rizik za smanjenu težinu novorođenčeta (RI 7,74; interval pouzdanosti 95%, 1,49 – 40,11; P=,02).

Isto tako, istraživači su našli da izložene žene imaju češće napadaje astme i uzimaju druge lijekove koji mogu biti rizični u trudnoći za razliku od žena koje nisu izložene kortikosteroidima.

Ograničenja studije uključuju nedostatak provjeravanja točne dijagnoze za kožne probleme. Istraživači su koristili podatke na receptima propisanim sa strane liječnika obiteljske medicine i bolničkih dermatologa, dok su prijašnje studije uključivale samo liječnike obiteljske medicine.

"Sadašnja studija daje opsežne podatke koji mogu biti korisni kao preporuke za liječnike i njihove pacijente u donošenju odluka za korištenje lokalnih kortikosteroida u trudnoći", pišu istraživači.

"Kada su potrebni jaki ili veoma jaki lokalni kortikosteroidi, treba koristiti minimalnu dozu i treba pratiti rast fetusa", zaključuju autori.

 


JAMA. Objavljeno online 2013.


 
  Novosti - Sve