Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Tijekom trudnoće žene i njihovi muški partneri ponekad imaju nesanicu ili nedovoljno sna što može biti vezano za depresiju, pokazala je nova studija. Gotovo polovica žena je izjavilo da su spavale više nego obično tijekom trudnoće ali nisu imale bolju kvalitetu sna, napisala je glavna autorica Tina Paunio iz Sveučilišne bolnice u Helsinkiju, Finska. Sve u svemu, 12 posto žena i 15 posto muškaraca je imalo ili nesanicu ili premalo sna, otkrili su istraživači.

"Rezultati su u skladu s onima dobivenim iz prethodnih studija za trudnice: simptomi nesanice i, posebice, česta noćna buđenja su bili su vrlo česti, a većina žena (preko 80 posto) je također izvijestila da se njihova kvaliteta sna pogoršala tijekom trudnoće ", rekla je Paunio. Istraživači su proučavali populaciju od 1.667 majki i 1.498 očeva u Finskoj koji su bili dio dugoročne studije. Sudionici su odabrani za vrijeme trudnoće, a gotovo polovica je očekivala svoje prvo dijete. Sakupili su podatke prije rođenja djeteta i još nekoliko puta u bebinih prvih 24 mjeseci života.

Istraživači su bodovali probleme sudionika u pokušaju da zaspu, noćnim buđenjima, suviše ranim buđenjima i kvalitetom sna, kao i "kratkim snom" - definiranim kao razliku od dva sata između samo-procijenjene potrebe za spavanjem i stvarnog trajanja spavanja ili trajanje spavanja kraće od šest sati po noći. Otkrili su da je nesanica češća kod žena: 10 posto, uz 6 posto kod muškaraca. Dulje spavanje je bilo češće kod muškaraca, 10 posto u odnosu na gotovo 5 posto kod žena. Roditelji s nesanicom su češće imali simptome depresije od onih bez nesanice. Muškarci s nižim razinama obrazovanja, lošijim zdravljem i većim brojem djece su češće imali kratko vrijeme spavanja, kao što je objavljeno u internetskom izdanju "Sleep Medicine".

"Zanimljivo je da se kratko vrijeme spavanja može objasniti različitim čimbenicima kod žena i muškaraca: kod žena se odnosi na negativne događaje u životu i depresiju, a kod muškaraca postoji više općih čimbenika u pozadini kao što su zdravlje, obrazovanje i broj djece u kućanstvu, " rekla je Paunio. Većina žena je navelo lošiju kvalitetu sna tijekom trudnoće nego prije, a jedna od 10 je doživjela više simptoma nesanice, rekla je Paunio.

"Trebali bismo analizirati kako simptomi nesanice i depresivno raspoloženje utječu na zdravlje roditelja u poslijeporođajnom periodu i na potomstvo u našem uzorku", rekla je Paunio. "U stresnim životnim situacijama ili nakon psihičke traume je normalno doživjeti prolazne simptome nesanice i oni obično ne predstavljaju ozbiljan problem za zdravlje", rekla je Paunio. "Kronični simptomi nesanice, međutim, predstavljaju rizik za fizičko i mentalno zdravlje."


 

IZVOR: http://bit.ly/2emyI6V
Sleep Med 2016.

  Novosti - Sve