Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2020.

Majčina pretilost povisuje rizik smrtnosti novorođenčeta, poglavito u slučaju nedonošenih beba rođenih nakon prijevremenog prsnuća vodenjaka, navodi se u znanstvenom časopisu Obstetrics & Gynecology.

"Rezultati mogu ukazivati na potencijalni problem u vođenju prijevremenih porođaja s prsnućem vodenjaka u pretilih trudnica", navode danski istraživači sa Sveučilišta Aarhus. "Prijevremeno rođena djeca pretilih majki možda su posebno osjetljiva kada više nisu zaštićena plodovim ovojima".

Danski istraživači su koristili danski nacionalni registar porođaja kako bi istražili povezanost između pretilosti prije trudnoće i neonatalne smrtnosti, s posebnim osvrtom na različite tipove prijevremenih porođaja.

Gruba procjena neonatalne smrtnosti bila je viša u djece rođene od strane majki koje su imale prekomjernu težinu ili spadale u kategoriju pretilih osoba u odnosu na djecu čije su majke imale normalnu težinu, navode autori, pa čak i nakon korekcije podataka za rizične čimbenike od strane majke i novorođenčeta.

Neonatalna smrtnost djece rođene prije vremena nakon prsnuća vodenjaka bila je više nego trostruko veća kod majki prekomjerne težine i gotovo šesterostruko veća u djece čije su majke bile pretile, navode znanstvenici.

Visoki indeks tjelesne mase nije međutim, bio povezan s neonatalnom smrtnosti u djece koja su rođena prije vremena, ukoliko nije dolazilo do prijevremenog prsnuća vodenjaka.

Rezultati su bili slični u skupini djece s i bez urođenih malformacija, kao i nakon isključenja novorođenih beba čije su majke bolovale od drugih bolesti vezanih uz pretilost, kao i novorođenih beba rođenih od strane subfertilnih žena, navode istraživači.

"Ovo je prvo istraživanje koje ukazuje na povišenu smrtnost prijevremeno rođene djece pretilih majki nakon prijevremenog prsnuća vodenjaka, i stoga je suviše rano za promjenu smjernica vođenja trudnoće kod pretilih trudnica", zaključuju znanstvenici.

"Ukoliko bi ovi rezultati bili uzročno povezani, i ako uspijemo razumjeti mehanizme koji stoje iza njih, bilo bi moguće preporučiti i preventivne mjere", dodaju autori.

 

Obstet Gynecol 2007;110:1083-1090.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve