Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Žene koje pokušavaju zatrudnjeti uz pomoć tehnologije potpomognute oplodnje tehnologije (ART) imaju nizak rizik za komplikacije, pokazuju rezultati nove studije.

Jennifer F. Kawwass, MD, iz Emory University School of Medicine u Atlanti, Georgia, i kolege analizirali su podatke iz više od 1,1 milijuna autolognih ciklusa uključenih u nacionalni sustav nadzora Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u razdoblju između 2001. – 2011. godine.

Rezultati su pokazali da je najveći rizik za umjerenu ili tešku hiperstimulaciju jajnika (OHSS) koja nastaje kod primjene lijekova koji izazivaju hiperstimulaciju jajnika. Druga najčešća komplikacija je bil hospitalizacija.

Konkretno, incidencija OHSS nađena je u 153.5 od 10,000 autolognih ciklusa – ciklusa u kojima se koriste jajne stanice pacijentice (a ne donatorske jajne stanice). Hospitalizacija je zabilježena u 34.8 od 10,000 ciklusa.

Učestalost ostalih komplikacija bila je manja od 10 na 10,000 ciklusa, uključujući infekcije, krvarenje koje zahtijeva transfuziju, nuspojave lijekova, komplikacija anestezije i smrt pacijentice unutar 12 tjedana od stimulacije.

Studija je objavljena u. siječanjskom broju znanstvenog časopisa JAMA.

ART postupci pomjerili su se posljednjih nekoliko godina iz područja laparoskopskih operacija na manje invazivne postupke transvaginalnogd dobivanja jajniha stanica. Ukupne stope trudnoća su poboljšane s ovom promjenom, pokazale su ranije studije.

Novo istraživanje, međutim, nije gledalo na stopu trudnoće, već na dobrobit pacijentica tijekom liječenja neplodnosti. "Ova studija je po našim spoznajama, prva koja je kvantificirala rizik povezan s postupcima potpomognute reprodukcije kod američkih žena", zaključili su autori.

Studija je također pratila neželjene događaje u populaciji pacijentica liječenih donorskim jajnim stanicama, kod kojih je pronađeni rizik bio čak i manji nego u skupini pacijentica s autolognim postupkom. Najčešći rizik je i u ovoj skupini pacijentica bio OHSS koji se bilježi u 31/10,000 ciklusa i hospitalizacija u 10.5/10,000 ciklusa.

Budući da je OHSS najčešća komplikacija ART, autori ukazuju da bi buduća istraživanja trebala pogledati pretkazatelje za OHSS.

 

 

JAMA. 2015;313:88-90.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve