Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Manje od jedne trećine adolescentica koje uzimaju teratogene lijekove zbog primarne bolesti, dobiju savjet ili im se propiše kontracepcija, rezultat je retrospektivnog pregleda podataka iz akademskog pedijatrijskog medicinskog centra.

Analiza medicinskih zapisa od 1,694 bolesnica u dobi od 14-25 godina, koje su primile 4,506 lijekova označenih od strane 'Food and Drug Administration' rizičnom kategorijom za trudnoću skupine D ili X – od kojih su najčešći bili topiramat, metotreksat, diazepam, isotretinoin ili enalapril – pokazala je da je svega 29% njih dobilo kontracepcijsko savjetovanje, recept ili uputnicu, navodi se u članku objavljenom na internetu, u znanstvenom časopisu "Pediatrics".

Bijele adolescentice su imale 61% veću vjerojatnost da će dobiti kontracepcijsko savjetovanje nego djevojčice ostalih rasa, a djevojčice u dobi od 16 godina ili starije su imale 20% veću vjerojatnost da će razgovarati s liječnikom o kontracepciji u odnosu na djevojčica u dobi od 14-15 godina.

Teratogeni, koji su pod saveznim nadzornim sustavom, kao što su iPLEDGE ili Rems, bili su povezani s dvostrukim većom stopom uzimanja kontracepcije, ali znatno nižom vjerojatnosti dokumentacije menstrualne i seksualne anamneze.

"Ovo otkriće je bilo neočekivano s obzirom da je fokus ovih sustava proaktivno smanjenje rizika od neplanirane trudnoće tijekom liječenja teratogenim lijekom", napisali su znanstvenici iz 'Children’s Mercy Hospital', Kansas City.

"Prilika postoji u povećanjustope kontracepcijskog savjetovanja ovih adolescenata, izdavanju recepta za kontracepciju ako je potrebno, ili uputnicu za takvu skrb kada je potrebno koristiti lijekove s poznatim teratogenim potencijalom", rekli su autori.

 

Pediatrics 2016, doi: 10.1542/peds.2015-1454dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve