Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Majke u SAD-u obično imaju oko 24-mjesečni razmak između trudnoća, iako je tendenca smanjenje ovog razmaka kod mlađih majki, navodi se u novom izdanju Nacionalne vitalne statistike, koji je objavljen od strane Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Vrijeme između rođenja živog djeteta i sljedeće trudnoće može utjecati na rizik za nastanak komplikacija u trudnoći poput prijevremenog poroda, niske porođajne težine, djece male za gestacijsku dob, napisao je dr. Casey E. Copen, PhD, iz CDC divizije vitalne statistike, Hyattsville, Maryland i njegovi kolege.

Pa iako ne postoji sporazum o optimalnom razmaku između trudnoća, i previše kratki razmaci (<18 mjeseci), kao i previše dugi razmaci (60 mjeseci ili više) su povezani s većim rizicima za nepovoljne perinatalne ishode, napisali su znanstvenici.

Prema njihovoj analizi podataka iz rodnih listova iz 36 država i kolumbijskog okruga, prosječan interval (medijan) između poroda i nastupanja sljedeće trudnoće bilo je u rasponu od 25 mjeseci u državama Idaho, Montana, Sjeverna Dakota, Južna Dakota, Utah, i Wisconsinu, te 32 mjeseca u Kaliforniji.

Sveukupno, oko 30% žena imalo je razmak između dvije trudnoće manji od 18 mjeseci, navodi se u izvješću koje je analiziralo podatke između 2003.-2011.godine, dok je oko polovice žena imalo razmak između trudnoće od 18 do 59 mjeseca, oko 20% žena razmak od 60 mjeseci ili više.

Ovi intervali zrcale nalaze koje je za razdoblje između 2006.-2010. godine objavio "National Survey of Family Growth", kažu istraživači.

Interval između trudnoća povećava se s porastom dobi majke. Razmak od jedne trudnoće do druge varirao je u rasponu između 11 - 14 mjeseci za žene mlađe od 20 godina, i 39-76 mjeseci za žene u dobi od 40 godina i starije.

Znanstvenici kažu, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ocijenilo je li interval između dvije trudnoće neovisno povezan sa štetnim zdravstvenim ishodima kod rodilja i novorođenčadi i da li su ti odnosi rezultat drugih čimbenika, kao što su životna dob, socioekonomski status ili zdravstvenih navika u trudnoći.

 

 

National Vital Stat Rep. 2015;64(3).dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve