Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Menopauza i hormonske promjene koje se događaju tijekom menopauze povezane su sa značajno povećanim rizikom pojave apneje - prestanka disanja tijekom spavanja.

U ispitivanju fenomena prestanka disanja tijekom spavanja, američki znanstvenici (The University of Wisconsin, Madison) pratili su 589 ispitanica, kod kojih su pažljivo dokumentirani podaci o prvoj i zadnjoj menstruaciji, te drugim faktorima, kao što su ranije ginekološke operacije, kao i primjena hormonskog nadomjesnog liječenja.

Multivarijacijska analiza pokazuje da su ispitanice već tijekom perimenopauze - razdoblja neredovitih menstruacija koji prethodi definitivnom gubitku menstruacije, za 20% sklonije pojavi pet ili više epizoda apneje ili hipopneje tijekom svakog sata sna.

Rizik javljanja apneje tijekom spavanja rastao je još i više u postmenopauzalnih ispitanica.

U poređenju s premenopauzalnim parovima, ove ispitanice su 2,6 do 3,5 puta imale češće iskustvo od najmanje pet odnosno 15 epizoda apnee svakog sata spavanja.

Nalazi ove studije ukazuju da neovisno o poznatim čimbenicima koji utječu na bolesti disanja povezane sa spavanjem, menopauza predstavlja neovisan rizični faktor.

Istraživanje apneje tijekom spavanja u menopauzalnih žena trebalo bi biti od prioritetnog značenja, osobito kod žena koje se žale na hrkanje, nesanicu ili nedovoljno odmoran san.
 

Am J Respir Crit Care Med 2003; 167:1181-1185


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve