Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Menopauzalna hormonska terapija povezana je s povećanim rizikom krvarenja iz gastrointestinalnog trakta, osobito krvarenjima iz donjeg gastrointestinalnog trakta, što je povezano s duljinom uporabe hormonske terapije, rezultat je aktualnog istražvianja.

Analiza podataka 73,863 pacijentice uključene u istraživanje " Nurses’ Health Study II" iz 1989. godine, pokazala je 46% veći rizik krvarenja iz gastrointestinalnog trakta kod žena koje su uzimale menopauzalnu hormonsku terapiju u trenutku ispitivanja, kao i dvostruko veći rizik krvarenja iz donjeg gastrointestinalnog trakta i ishemijskog kolitisa, u usporedbi s ispitanicama koje nikada nisu koristile hormonsku terapiju, naveo je Dr. Prashant Singh iz Bostonske bolnice "Massachusetts General Hospital".

Ispitanice koje su ranije koristile hormonsku terapije imale su daleko manji porast rizika krvarenja, dok je produljeno uzimanje hormonske terapije bilo statički značajno povezano s porastom rizika od krvarenja iz gastrointestinalnog i osobito donjeg dijela gastrointestinalnog trakta.

"Premda naši rezultati pokazuju da menopauzalna hormonska terapija može povećati rizik krvarenja iz gastrointestinalnog trakta, osobito iz donjih dijelova gastrointestinalnog trakta, važno je ukazati ovim pacijenticama da je hormonska terapija učinkovita opcija u liječenju, ali obje strane – i liječnik i pacijent moraju biti oprezniji u uzimanju ove terapije u nekim slučajevima, kao što su to pacijentice koje su bolovale od ishemijskog kolitisa," izjavio je Dr. Singh na prezentaciji rada u okviru godišnje konferencije "Digestive Disease Week".

 

 

Ob.Gyn. News Digital Network, 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve