Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Žene koje pate od menstrualnih migrena imaju značajno češće manjak magnezija u serumu ili relativni višak kalcijevih iona u odnosu na žene koje ne pate od ove vrste glavobolja, pokazuju istraživanja znanstvenika iz New Yorka, koji time ukazuju na mogući utjecaj niske razine magnezija u nastanku menstrualne migrene.

U okviru ovog istraživanja znanstvenici su pratili razinu magnezijevih i kalcijevih iona, te ukupni magnezij u serumu 61 ispitanice koje su bolovale od menstrualnih migrena, posebnog oblika migrenskih glavobolja koje se javljaju u vrijeme menstruacije.

Tijekom napadaja menstrualne migrene, 45% ispitanica je imalo sniženu razinu magnezija u usporedbi s 15% ispitanica iz kontrolne grupe (270 ispitanica) koje su imale ne-menstrualnu migrenu i 14% ispitanica bez glavobolja.

U razdoblju između menstruacija i kada nisu postojale glavobolje svega je 15% istih ispitanica imalo nisku razinu magnezija.

U isto vrijeme u pacijentica s menstrualnim migrenama u vrijeme glavobolja je odnos između kalcija i magnezija bio snažno povišen u korist kalcija.

Visoka poajvnost manjka magnezija u pacijentica tijekom napadaja menstrualne migrene upućuje na značajnu ulogu magnezija u razvitku ove podskupine migrena.

Namirnice bogate magnezijem su produkti cjelovitih žitarica, mlijeko, mliječni proizvodi, krumpir, mahunarke, müsli, lješnjaci i orasi.


Headache 2002; Vol 42 (4): 242-248

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve