Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Dodavanje metformina smanjuje indeks tjelesne mase (BMI) i poboljšava menstrualni ciklus u usporedbi sa samom promjenom načina života kod žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), pokazuju rezultati nedavne meta-analize.

Isto tako je pokazano da metformin u vremenu od 6 mjeseci rezultira sa sličnim promjenama u BMI kako i kod onih žena koje su samo promijenile životne navike.

Ovo je prvi sustavni pregled randomiziranih kontroliranih studija koji je istražio ulogu metformina uz promjenu načina života kod PCOS te predlaže načine koji su optimalni u reguliranju tjelesne mase tih bolesnica.

Rad su objavili online u "Human Reproduction Update" Dr. Negar Naderpoor (Monash University, Melbourne, Australija) i kolege.

"Ovi rezultati pružaju snažne dokaze za blagotvorne učinke metformina uz promjenu načina života na metaboličke i reproduktivne karakteristike PCOS," izjavio je za Medscape Medical News drugi autor dr Soulmaz Shorakae (Monash University).

Konkretno, kombinacija metformina s promjenom načina života može biti korisna " gdje je promjena načina života otežana." napisali su.

Međutim, priznaju da je meta-analiza uključila studije sa "samo malim skupinama ispitanica," i oni naglašavaju da su "buduća istraživanja odgovarajuće veličine i trajanja od vitalnog značaja za razjašnjenje uloge metformina u liječenju PCOS."

Upitan za komentar, Dr. Stephen Franci (Imperial College London, Velika Britanija), je izjavio za Medscape Medical News da, iako su rezultati "ohrabrujući, a tu je i logika da postoji kombinacija načina života s lijekovima, ne postoji još dovoljno dokaza da se opravda široka primjenu tog tretmana. "

Prema nacionalnim i međunarodnim smjernicama, metformin se ne preporučuje kao prva linija liječenja kod PCOS, ali se njegova uporaba preporučuje od strane mnogih specijaliziranih društava kod određenih simptoma sindroma ili u slučajevima kada drugi tretmani nemaju učinka.

Na primjer, Američko endokrinološko društvo preporučuje liječenje hormonskim kontraceptivima kao prvu liniju terapije za menstrualne probleme i hirzutizam / akne povezane s PCOS, a metformin se savjetuje kod žena koje ne mogu uzimati hormonsku kontracepciju.

Dodavanje metformina smanjuje BMI i poboljšava menstrualne nepravilnosti.

Objašnjavajući vezu između pretilosti i PCOS, dr Shorakae je rekao da prekomjerna težina može pogoršati i metaboličko i reprodukcijsko stanje kod PCOS, što dovodi do otpornosti na inzulin, smanjene tolerancije glukoze, dislipidemije, visoke razine androgena, disfunkcije ovulacije i smanjene plodnosti.

Inzulinska rezistencija je prisutna u 65% do 80% žena s PCOS-om i smatra se ključnom značajkom sindroma. "Metformin poboljšava inzulinsku rezistenciju kod PCOS. Osim toga, žene s PCOS imaju povećani rizik od dijabetesa tipa 2 gdje će metformin biti prva linija terapije osim promjene načina života."

Novi pregled ima za cilj pokušati pojasniti ulogu metformina u liječenju PCOS.

Promjena načina života je najvažnija u liječenju PCOS jer ima odličan učinak na metaboličke i reprodukcijske simptome sindroma, napomenuo je dr Shorakae, ali je obično teško promijeniti način života i održati tu promjenu.

Prethodna istraživanja su pokazala da metformin može povećati blagotvorne učinke promjene načina života na kontrolu tjelesne težine kod tih bolesnica dovodeći do poboljšanja menstrualnih ciklusa i povećanja stope ovulacije, ali studije su male i kratkog trajanja, objasnio je.

U svom novom pregledu, autori su uključili 12 randomiziranih kontroliranih studija istražujući korištenje metformina, sa ili bez promjene načina života, i promjenu načina života kao jedini tretman kod 608 žena s PCOS-om.

Kao krajnji rezultati promatrani su antropometrijski, metabolički, reproduktivni i psihološki rezultati, uključujući i BMI. Usporedili su promjenu načina života plus metformin s promjenom načina života plus placebo. Također su usporedili sami metformin s promjenom načina života plus placebo.

"Otkrili smo da je dodavanje metformina (1,5 do 2 g dnevno) s promjenom načina života dovelo do 0,73 kg / m2 nižeg BMI nakon 6 mjeseci [P = 0,0005] u usporedbi sa samom promjenom načina života", izvjestio je dr Naderpoor i kolege.

Osim toga je kombinacija metformina i promjene načina života bila povezana s manjom razinom potkožnog masnog tkiva (razlika, -92,49 cm2; P = .01) i povećanim brojem menstrualnih ciklusa (prosječna razlika, 1.06, P = 0,006) nakon 6 mjeseci terapije u usporedbi sa samom promjenom načina života, s postojanim učincima na menstruacije u idućih 12 mjeseci.

Kada je metformin sam uspoređen sa promjenom načina života, sa ili bez placeba, bila su slična mjerenja BMI nakon 6 mjeseci, ali je bila niža razina testosterona s metforminom.

"Naš tumačenje toga je da je sam metformin učinkovit kao i promjena načina života te da kombinacija metformina uz promjenu načina života ima dodatne prednosti u liječenju PCOS," zaključili su Dr. Naderpoor i kolege.

Međutim, znanstvenici ističu da će podskupine koje će imati najviše koristi od dodavanja metformina promjeni načina života "i imati koristi od trajnijih dodataka metformina promjeni načina života dulje od 6 mjeseci dalje morati biti definirani u budućim istraživanjima."

Trenutno, "u većini slučajeva žene počinju uzimati metformin u pripremi za začeće, za smanjenje težine i regulaciju menstruacije i ovulacije, a isto tako imamo dobre dokaze za dodavanjem metformina drugim uobičajenim induktorima ovulacije, osobito kada konvencionalne terapije ne uspiju vratiti ovulaciju kod žena s PCOS, "objasnio je dr Shorakae.

No, "terapeutski doze nisu dobro standardizirane i ne postoji konsenzus o duljini trajanja terapije metforminom," zaključio je.

 

Hum Reprod Update. Objavljeno 2015:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve