Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Niske doze metotreksata (MTX) primijenjene tijekom prvog tromjesečja trudnoće nisu povezane s povišenim teratogenim rizikom, objavljeno je u stručnoj reviji Journal of Rheumatology.

Francuski znanstvenici iz Liona (Centre de Pharmacovigilance) istraživali su rizik javljanja velikih malformacija kod trudnica s kroničnim upalnim oboljenjima, a koje su liječene niskim dozama metotreksata tijekom rane trudnoće.

Znanstvenici su analizirali podatke iz trideset i jednog farmakološkog centra, kao i dva referentna centra za teratološke informacije. Sakupljani su podaci o ranijim oboljenjima majke i izloženosti lijekovima prije trudnoće, kao i podaci o ishodu trudnoće. Završna analiza je obuhvaćala ukupno dvadeset i osam slučajeva.

Metotreksatom je prije trudnoće liječeno dvadeset i šest pacijentica, pri čemu je liječenje završeno prije osmog tjedna trudnoće. Prosječna ukupna doza metotreksata kod trudnica iznosila je 30.7 mg. Kod četiri pacijentice je nastupio spontani pobačaj, dok se pet pacijentica odlučilo za prekid trudnoće.

Ukupno je rođeno devetnaestero žive djece. Prije vremena rođeno je troje djece. Sva djeca rođena na terminimala su  očekivanu porođajnu težinu, navode autori.

Kod jednog djeteta, koje je bilo izloženo metotreksatu u dobi prije 8 3/7 tjedana, registrirane su "manje" anomalije, koje su uključivale angiom kapka desnog oka, te obostrani "metatarsus varus" - anomaliju stopala. Kod jednog djeteta koje je rođeno prije vremena, razvila se žutica i bolest hijalnih membrana, drugo nedonošče patilo je od prolaznog respiratornog distresa i žutice.

"Mehanizam kojim bi metotreksat pokazivao toksično djelovanje tijekom ranog embrionalnog razvitka nije poznat, pretpostavlja se da je povezan s antifoličnim učinkom", navode znanstvenici.

"Iako klinički podaci ne upućuju na dodatni povoljni učinak prekoncepcijske upotrebe folne kiseline u prevenciji teratogenog učinka metotreksata, izgleda razumno uputiti pacijentice u reprodukcijskoj dobi na uzimanje folne kiseline i prije planiranja trudnoće", zaključuju autori.

Ove preporuke se odnose i na pacijentice koje nisu uzimale folnu kiselinu prije začeća, a koje su nastavile s MTX terapijom i tijekom trudnoće.

 

J Rheumatol 2004;31:2360-2365.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve