Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Nužno je koristiti metronidazol zajedno s tetraciklinima i cefalosporinima da bi se djelovalo na sve bakterijske uzročnike zdjelične upalne bolesti (pelvic inflammatory disease, PID), pokazala je analiza 198 uzoraka biopsije endometrija učinjenih u 170 žena s tom bolešću.

"Istodobna primjena cefalosporina s doksiciklinom u žena s PID pokriva sve anaerobne patogene osim vrste Prevotella. Dodatak metronidazola nužan je da se pokriju ove gram-negativne štapićaste bakterije", zaključili su znanstvenici sa Sveučilišta Pittsburgh.

Dvadeset posto žena imalo je u sluznici maternice vrstu Prevotella otpornu na ceftriakson i doksiciklin, ali neotpornu na metronidazol. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje cefalosporin u obliku injekcije i doksiciklin za peroralnu primjenu za ambulantne pacijentice, ali ostavlja kliničarima da se odluče uvesti u terapiju i metronidazol.

"Želite li pokriti terapijom sve uzročnike zdjelične upalne bolesti, tada morate dodati metronidazol. Liječnici su suzdržani propisati ga uz doksiciklin zbog nuspojava u gastrointestinalnom traktu i slabe podnošljivosti lijeka, jer to može biti razlog zašto žene neće završiti predviđenu terapiju pa će im se stanje još pogoršati. Glavna je zagonetka zašto nemamo dobru alternativu za metronidazol", rekla je prof. Sharon L. Hillier, voditeljica istraživanja, na godišnjem sastanku Udruženja za infektivne bolesti u ginekologiji i porodništvu.

Također je rekla da "nemamo longitudinalne podatke da žene s neliječenom Prevotellom imaju teže posljedice zdjelične upalne bolesti, a nemamo niti podatke da je neplodnost dugoročna posljedica nedavanja terapije za Prevotellu. Moje je mišljenje da trebamo koristiti metronidazol. Ne postoji mogućnost da s dva antibiotika pokrijemo sve uzročnike."

U uzorcima biopsije endometrija uzetih od 65 izvanbolničkih pacijentica u dobi 15-40 godina s postavljenom dijagnozom PID, porastao je jedan ili više mikroorganizama. Ukupno je izolirano 17 tipova ili vrsta bakterija.

Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, Prevotella i Lactobacillus species činili su 81% izolata. Ceftriakson je bio učinkovit za sve bakterije osim Prevotelle, dok je na nju djelovao samo metronidazol. Osjetljivost na doksiciklin protezala se od 47% za A. vaginae do 82% za G. vaginalis. S izuzetkom Prevotelle, ceftriakson i doksiciklin "djelotvorni su za mnoge anaerobne i fakultativne bakterije povezane sa zdjeličnom upalnom bolešću."

  Novosti - Sve