Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Intrauterini uložak s hormonskim cilindrom, popularna spirala "Mirena", snažno i učinkovito smanjuje jačinu i trajanje menstrualnih krvarenja u žena s miomatoznom maternicom.

Zajedničkim naporima, američki (Family Health International in Research Triangle Park, North Caroline) i ruski znanstvenici (St. Petersburg) pratili su 61 pacijenticu koje su se odlučile za postavljanje Mirene, a koje su imale najmanje jedan miom (mišićni čvor) na maternici.

Tijekom praćenja niti kod jedne pacijentice nije došlo do pomicanja intrauterinog uloška s njegovog mjesta. Intenzitet i trajanje menstrualnog krvarenja pacijentice su pratile tijekom svake menstruacije, te svoja zapažanja unosile u odgovarajući upitnik.

Intenzitet menstrualnih krvarenja opao je značajno unutar prva 3 mjeseca od insercije Mirene, a u sljedećih 12 mjeseci, prosječan mjesečni gubitak krvi opao je (score/sistem bodovanja u odnosu na odgovore u upitniku) s 97 na 16 bodova. Tijekom istog vremena, srednja vrijednost krvnog pigmenta hemoglobina porasla je s 12,6 na 13,6 g/l.

Od ukupno 19 pacijentica kod kojih je prije insercije Mirene bila dijagnosticirana anemija, nakon 12 mjeseci, anemija je bila prisutna još svega kod 1 pacijentice, premda niti jedna od pacijentica tijekom ovog razdoblja nije uzimala dodatak željeza u prehrani.

Kod 40% ispitanica na kraju studije je postignuta amenoreja - potpuna odsutnost krvarenja, te statistički značajno smanjenje bolnih menstruacija kao i smanjenje ukupne prosječne veličine maternice.

Tijekom razdoblja praćenja nije registrirana niti jedna trudnoća.

Mirena je izvrsno sredstvo koje istodobno omogućuje i kontracepciju i učinkovit tretman krvarenja kod miomatoznog uterusa čija veličina ne prelazi veličinu uterusa kod 12. tjedana trudnoće, zaključuje američko-ruski znanstveni tim.

 

Fertil Steril 2003; 79:1194-1198


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve