Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Jedan od ključnih pokazatelja nacionalnog zdravstva je kvalitet zdravstvene skrbi za najmlađe. Unatoč brojnim uspjesima i napretku u medicinskoj skrbi, dječija smrtnost ostaje značajan problem širom sviejta. Kako navodi SZO – Svjetska zdravstvena organizacija, vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godine prestavlju komplikacije uslijed prijevremenog porođaja. Procjena je da se svake godine prijevremeno rodi 15 milijuna beba u svijetu (prije navršenih 37 tjedana trudnoće), pa je od vitalne važnosti za opstetričare otkrivanje načina pretkazivanja, rane dijagnoze i liječenje uzroka koji dovode do prijevremenog poroda.

I dok je problem prijevremenog poroda veći problem za djecu koja se rode u zemljama u razvitku, CDC – Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD procjenjuje da se jedna od 9 beba rađa prijevremeno. Uzroci smrti prijevremeno rođene djece (respiracijski i problemi sa strane gastrointestinalnog trakta) odgovorni su za 35% svih smrtnih ishoda djece u 2010. godini.

Svjetska zdravstvena organizacija izlistala je SAD među prvih 10 zemalja s najvećim brojem prijevremenih poroda, unatoč činjenici da se godišnje izdvaja 17.1% bruto nacionalnog dohotka za zdravstvo, što predstavlja najveću stopu u odnosu na slične države.

U travanjskom izdanju časopisa "Master Class" iz 2014. godine, raspravljano je o jednom od primarnih uzroka prijevremenog poroda, bakterijskim infekcijama, i osobito potrebom za rigoroznim probirom i traganjem za trudnicama s asimptomatskom bakteriurijom, koja može dovesti do pijelonefritisa. Asimptomatska bakteriurija označuje stanje kada su u urinu prisutne bakterije, ali nema simptoma upale mjehura, dok "pijelonefritis" označuje upalu bubrega.

U ovomjesečnom izdanju istog časopisa, raspravlja se o drugom biološkom markeru prijevremenog poroda, cervikalnoj duljini.

Seminarska istraživanja uloge transvaginalnog ultrazvuka i mjerenja cervikalne duljine tijekom trudnoće u pretkazivanju prijevremenog poroda objavljuju se već više od dva desetljeća. Studije su pokazale da je kratak cerviks izmjeren između 24. i 28. tjedna trudnoće dobar pretkazatelj prijevremenog poroda.

No međutim, do sada, niti jedna klinička studija nije pokazala korisnost probira mjerenja duljine cerviksa kod žena koje su ranije imale prijevremeni porod. Tijekom posljednjeg desetljeća, objavljene su tri randomizirane studije koje su istraživale korisnost mjerenjea duljine cerviksa kod svih trudnica (Am. J. Obstet. Gynecol. 2012;207:101-6). Rezultati ovih istraživanja, međutim, davali su kliničarima konfuznu sliku o ulozi ovog biološkog markera u pretkazljivosti prijevremenog poroda.

Obzirom na složenost pitanja "probir ili ne", ovaj broj časopisa "Master Class" posvećen je raspravi o ulozi mjerenja duljine cerviksa kao probira u predikciji prijevremenog poroda. Gost autor ovog mjeseca je Dr. Erika Werner, profesor feto-maternalne medicine sa sveučilišta "Brown University", Providence, R.I.

 


Ob.Gyn. News Digital Network, 2015


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve