Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Dugotrajno uzimanje uobičajenih kontraceptiva s estrogenskom komponengom nije bila povezano s nastankom malignog melanoma u retrospektivnom istraživanju s više od 77.000 žena.

Ovaj nulti rezultat opovrgava desetljećima stare studije provedene kada su kontraceptivi sadržavali mnogo veće doze estrogena, rekla je Kelly A. Mueller s Northwestern University u Chicagu, u posteru predstavljenom na godišnjem sastanku Društva za istraživačku dermatologiju.

Trenutni mikrodozirani etinil estradiol (EE2) "nije povezan s naknadnom dijagnozom melanoma u našoj populaciji i nije u suprotnosti s potpunim propisima za propisivanje uobičajeno propisanih kontraceptiva koji sadrže EE2", rekla je. Istraživanje također pokazuje kako velike retrospektivne analize dugoročnih podataka za praćenje mogu informirati farmakovigilanciju za rijetke, ozbiljne medicinske događaje.

Prethodni radovi su imali proturječne dokaze o ulozi estrogena u melanogenezi, rekla je gđa. Mueller koja je provela studiju pod nadzorom Dennisa P. Westa, profesora dermatologije na Northwesternu. Međutim, starije studije opetovano su povezivale maligni melanom s izloženosti egzogenom estrogenu, a stope tog karcinoma su bile veće kod mladih žena u usporedbi s muškarcima, prije pada razine estrogena nakon menopauze.

Kako bi se razjasnilo da li trenutne mikrodoze (10-40 mcg / dan) EE2 mogu povećati rizik od melanoma, istraživači su uspoređivali 2,425 žena s propisanim oralnim pripravcima, vaginalnim prstenom ili transdermalnim kontraceptivima koji sadrže EE2 najmanje 12 mjeseci s 74,868 žena bez kontracepcije. Obje skupine su imale početni klinički pregled između 2001. i 2011.g.

Žene su bile praćene najmanje 5 godina, a nitko nije imao osnovnu povijest melanoma ili izloženost egzogenim estrogenima. Izvor podataka je bio Northwestern Medicine Enterprise Data Warehouse, tvrtka koja integrira elektronske medicinske zapise s više od 4 milijuna pacijenata u urbanom Midwestu.

Kod prvog pregleda su pacijentice imale tendenciju da budu u kasnim 20-ima i kretale su se u dobi između 18 i 40 godina. Kada su izdvojili kožne maligne melanome dijagnosticirane u roku od 12 mjeseci od inicijalnog uzimnaja kontraceptivnog lijeka, bilo je tri slučaja u izloženoj skupini i 194 slučaja u neizloženoj skupini, što je prevedeno na statistički slične stope melanoma (0,1% i 0,3%, P = 0,3). Tri slučaja u izloženoj skupini dijagnosticirana su između 37 i 92 mjeseca nakon prvog propisivanja EE kontracepcije, ali "ograničena veličina uzorka za ishod interesa nije omogućila daljnje analize", rekla je.

Ipak, rezultati ne ukazuju na povezanost dugotrajnog uzimanja mikrodoza EE i kožnog melanoma, dodala je gđa. Mueller.

 

2017. Godišnji sastanak Društva za istraživačku dermatologiju.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni

  Novosti - Sve